Video

'Matchfixing bij FC Eindhoven-FC Volendam? Volgens ons is er niets gebeurd!'

20 maart 2013 om 08:22
nl
Het Jupiler League-duel tussen FC Eindhoven en FC Volendam (0-3) uit het seizoen 2010-2011 wordt door Oostenrijkse wedkantoren als verdacht bestempeld.
Geschreven door

Er zijn geen keiharde bewijzen voor matchfixing, maar volgens de wedkantoren is er voldoende aanleiding om het duel grondig te onderzoeken, meldt BNR Nieuwsradio. Ook het Jupiler League-duel FC Volendam-Fortuna Sittard (2-1) uit hetzelfde seizoen wordt als verdacht bestempeld.
'Niets noemenswaardigs'FC Eindhoven-directeur Hans Smulders heeft naar aanleiding van de geruchten de beelden van de wedstrijd FC Eindhoven-FC Volendam teruggekeken. "Volgens ons is er niets noemenswaardigs gebeurd", vertelt hij aan Omroep Brabant. "Het was een wedstrijd aan het eind van het seizoen. Het duel werd een aantal keer onderbroken vanwege noodweer en we hebben met 0-3 verloren."
Smulders heeft geen idee wat er verdacht zou kunnen zijn aan de wedstrijd. "Wij zijn zelf niet geïnformeerd. Bij de KNVB lopen allerlei onderzoeken naar matchfixing. Daar hebben wij alle medewerking aan verleend. En we hebben de Interpolsessie over hoe matchfixing in zijn werk gaat bijgewoond. Maar voor ons is dit verhaal nieuw."
In het verleden werd in het Jan Louwers Stadion wel eens een zogenaamde 'belchinees' gesignaleerd. "Die hebben we toen geïdentificeerd", vertelt de directeur. "Maar waren geen aanwijzingen dat er zaken bij FC Eindhoven gebeurden die niet door de beugel zouden kunnen."
'Even terugkijken!'Willem II-voetballer Ruud van der Rijt was dat seizoen een van de basiskrachten van FC Eindhoven. Hij kan zich het duel niet meer voor de geest halen. "Het zet me he-le-maal niets. Kreeg ik een gele kaart? Dan ben ik zeker verdacht!", lacht de verdediger. "Maar ik ga de wedstrijd nu wel even terugkijken. Ik ben benieuwd of er iets verdachts in te zien is."
Jens van Son, toen speler van FC Eindhoven, nu in dienst van Sparta Rotterdam, moet ook even in zijn geheugen graven. "Ik moet die wedstrijd eens even terugkijken, want ik kan hem me zo niet herinneren."
Buitensporige weddenschappenVolgens de Oostenrijkse onderzoeker Rudolf Stinner blijft de KNVB achter bij andere landen, als het gaat om aanwijzingen uit de goksector over matchfixing. Volgens Stinner komt dit voort uit angst om lucratieve sponsor- en tv-contracten te verliezen als matchfixing bewezen wordt.
In het seizoen 2010-2011 is er vanuit Azië buitensporig gewed op wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal. In totaal zijn er nu acht verdachte wedstrijden, uit de eerste- en Eredivisie én de beloftencompetitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.