Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden bakt opnieuw het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje
De worstenbroodjes van Van Dongen waren net iets beter dan die van de negen andere finalisten. Op vrijwel alle onderdelen haalden de broodjes van de bakker uit Terheijden de maximale score. Directeur van Erfgoed Brabant Patrick Timmermans reikte woensdagavond de trofee aan hem uit.
"Het geheim is om de broodjes lekker kruidig te maken, maar niet te. Het moet wel voor iedereen lekker zijn", verklapte Van Dongen donderdagochtend. "Die formule valt al jaren goed in de smaak."
WinnaarsIn de categorie amateurs en thuisbakkers won leerlingbakker Mike Waalwijk uit Fijnaart de titel. Ook was er de cateogrie 'Meest Innovatieve Worstenbroodje'. Deelnemers hoefden dan geen rekening te houden met de regels voor vorm en smaak. Van de bakkers en slagers won Ger Ligthart uit Made. Gerard Constant won van de amateurs en thuisbakkers.
Via de Facebook-pagina van de verkiezing kon er gestemd worden op de worstenbroodbakkers. Het worstenbroodje van Echte Bakker van der Steen was het populairst. De bakker uit Made heeft de Social Media Prijs gewonnen.
Mystery shoppersVolgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau lager dan in andere jaren. Dit jaar werden voor het eerst ook mystery shoppers ingezet, die worstenbroodjes kochten bij de finalisten. De deelnemers wisten dan niet dat de broodjes die ze op dat moment verkochten, ook langs de wedstrijdjury gingen.
"We willen graag dat de deelnemers scherp blijven om te zorgen dat het worstenbroodje aan de eisen voldoet van een Brabants Worstenbroodje", zei Poppelaars. "Bij het ophalen van de worstenbroodjes door de mystery shoppers, bleek de kwaliteit een stuk minder te zijn dan hun wedstrijdbroodjes."
VerkiezingAanstaande zaterdag zendt Omroep Brabant vanaf zeven uur 's avonds het verslag uit van de finaledag en de uitreiking. In totaal deden 44 professionals en 38 thuisbakkers mee aan de strijd om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Er waren deelnemers in alle leeftijdscategorieën: van 16 tot 71 jaar oud.
Per categorie mochten tien bakkers door naar de finale in de Cingel College in Breda. Daar moesten ze ter plekke hun worstenbroodjes bakken.
De uitslagAlle worstenbroodjes werden beoordeeld op uiterlijk, gehaktvulling, brood, beet en algehele smaak.
Lekkerste Brabantse Worstenbroodje1 Bakkerij Jürgen van Dongen uit Terheijden2 Bakkerij de Jong uit Breda3 Bakkerij Lèon van Dongen uit Wagenberg
Lekkerste Brabantse (Thuis)Worstenbroodje (amateurs)1 Mike Waalwijk uit Fijnaart2 Lars van Dongen uit Wagenberg3 Tamara Roovers uit Dussen
Meest innovatieve worstenbroodje (bakkers en slagers)1 Bakkerij Ger Ligthart Made2 Bakkerij Bierman uit Kaatsheuvel3 Bakkerij Pieter Nagelkerke uit Fijnaart
Meest innovatieve worstenbroodje (studenten en thuisbakkers)1 Gerard Constant uit Luyksgestel2 Tamarah van der Pasch uit Boxtel3 Nina Frijters uit Tilburg