Kluun haalt website offline wegens claims om foto's met auteursrecht

22 maart 2013 om 22:29
Kluun (Foto: ANP)
Kluun (Foto: ANP)
Duizenden columns had de Tilburgse schrijver Kluun deze week nog online staan. Had, want inmiddels is zijn website op zwart gezet. De auteur ontving de laatste jaren steeds meer claims van fotografen van wie Kluun een foto had gebruikt bij zijn blog. Voor het schenden van het auteursrecht zouden de bedragen kunnen oplopen tot meer dan een miljoen.
Geschreven door

Sinds 2003 plaatste Kluun zijn columns op Kluun.nl. Via Google Afbeeldingen ging hij vervolgens op zoek naar een bijpassende foto om het artikel aan te kleden. Die afbeelding werd gekopieerd en geplakt, zonder dat er voor betaald werd.
Advocaten struinen naar onrechtmatige foto'sDat kwam de Tilburger duur te staan. "Advocaten laten hun medewerkers steeds vaker sites van bloggers afstruinen om te kijken of er geen plaatjes van Google Afbeeldingen op staan waarop copyright blijkt te rusten. "Als ze zo'n plaatje hebben gevonden, hebben ze beet: er gaat dan een claim uit naar de blogger", beschrijft Kluun zijn theorie.
Bloggers die tien jaar geleden maar vijftig bezoekers per dag trokken, worden volgens de schrijver nu gebombardeerd met claims. "Die krijgen nu rekeningen met bedragen waarvan een middelgroot gezin een week in een resort op de Bahama's kan verblijven. Zo werken de aasgieren van het nieuwe wilde westen."
Citaten Kluuns boek wel te gebruikenHet stoort Kluun vooral dat het herplaatsen van afbeeldingen op internet wordt gezien als schending van het auteursrecht. Maar, wie een deel uit Kluuns boek wil publiceren, is daartoe vrij. Dat valt namelijk onder citaatrecht. "Zo lang er geen geld mee verdiend wordt, heb je mijn zegen. Ik zal er geen advocaat op af sturen", schrijft Kluun.
De auteur heeft zijn website nu offline gehaald om meer claims te voorkomen. Alle afbeeldingen individueel verwijderen kost hem te veel werk. Binnenkort verschijnen nieuwe artikelen mét auteursrechtvrije afbeeldingen. Verder meldde Kluun ook nog dat zijn nieuwe roman in maart 2014 verschijnt.

Wachten op privacy instellingen...