Schrijver Kees van Kooten leest voor in trein van Tilburg naar den Haag
Tradtiegetrouw mogen treinreizigers op de laatste zondag van de Boekenweek gratis met de trein reizen. Op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Een kadootje van Boekenweek-hoofdsponsor NS.
Blij verrastVeel reizigers in Tilburg hebben 'De Verrekijker' van Kees van Kooten deze ochtend dan ook onder de arm geklemd. Blij verrast zijn ze wanneer de schrijver in eigen persoon opduikt in de Tilburgse stationshal.
Met een intercity-trein reist Van Kooten naar Amsterdam. Daar zal hij overstappen op een historische treintoestel dat hem naar eindbestemming Den Haag brengt. En daarmee komt de Boekenweek 2013 dan ten einde.
Mooiste petje ooit gezienBedoeling is dat de schrijver tijdens zijn zondagochtendreis voor zal dragen uit zijn eigen werk. De trein nadert station Dordrecht tegen de tijd dat hij daar daadwerkelijk aan toekomt. Vele Boekenweek-geschenken zijn dan voorzien van een handtekening en een korte boodschap.
"Hoe heet je?" Van Kooten kijkt de NS-medewerker die hem haar exemplaar van 'De Verrekijker' aanreikt vriendelijk aan. Nadat het antwoord is gegeven schrijft hij op: "Beste Nienke, je hebt een van de mooiste petjes die ik ooit gezien heb." Nienke, met bekende blauwe NS-pet op het hoofd, schiet in de lach.
Quasi-nonchalantIn het zitje achter de schrijver spelen twee jongetjes een computerspelletje op een tablet. Wanneer hen gevraagd wordt of ze de door journalisten omringde man kennen, antwoorden ze ontkennend. Maar volgens hun moeder is hun nonchalante houding gespeeld. "Ze vinden het wel spannend hoor, een schrijver!"
Achter in dezelfde coupé kijkt een oudere dame tevreden uit het raam. Haar gesigneerde boek zit veilig opgeborgen in de tas. "Ik stapte ook in Tilburg in en heb meteen een handtekening gehaald. Ja, ik ben inderdaad van de generatie Van Kooten& De Bie-kijkers. Echt een hele leuke verrassing dit!"
Wreed verstoordNa een klein half uur signeren, komt Van Kooten dan toch aan voorlezen toe. Heel even. Al na enkele zinnen wordt het moment wreed verstoord. Want een trein blijft toch een trein. "Dames en heren, we naderen station Dordrecht. Deze trein reist verder naar...."