DNA-tests vanwege fraude paardenvlees maken voedsel duurder

4 april 2013 om 08:42
nl
De fraude met paardenvlees laat een spoor achter in de portemonnee van de consument. Het toegenomen aantal dna-tests die worden uitgevoerd op eten, zorgt ervoor dat de voedsel duurder wordt.
Geschreven door

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.
250 tot 1000 euroDe tests worden uitgevoerd om bijvoorbeeld te garanderen dat er geen goedkoop paardenvlees in duur rundvlees verwerkt voorkomt. Een dna-test kost 250 tot 1000 euro. “Als de tests een structureel karakter hebben, dan worden voedingsmiddelen onbetaalbaar'', waarschuwt voedselveiligheidsdeskundige IJsbrand Velzeboer.
Dick Veerman, van brancheplatform Foodlog, vreest dat een kostenstijging onontkoombaar is. “Meer procedures gaan het probleem niet oplossen. Maar we vertrouwen elkaar gewoon niet meer, dus moeten we alles controleren en hebben we overal procedures voor. Allerlei procedures dreigen meer geld te gaan kosten van het eten zelf.''
In Brabant zijn verschillende bedrijven betrokken bij de fraude met paardenvlees.
Vertrouwen herstellenOm het vertrouwen van Nederlanders in levensmiddelen te herstellen, moeten er hardere sancties komen tegen producenten die de regels aan hun laars lappen. Dat vindt de brancheorganisatie FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie).     Producenten die 'overtredingen in de voedselketen' begaan, moeten beter worden opgespoord en hogere boetes opgelegd krijgen, aldus de NFLI vrijdag. De federatie benadrukt dat bijvoorbeeld het verkopen van paardenvlees als rundvlees simpelweg een overtreding van de wet is en dat zulke overtredingen moeten worden bestraft.     De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert al enige tijd verscherpte controles uit. ,,Tijdens eigen controles van de FNLI is tot nu toe geen paardenvlees ontdekt in analysemonsters van rundvleesproducten'', meldt de organisatie op de website.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.