Twee ouderloze baby bosuiltjes gevonden in Sterksel

8 april 2013 om 16:17
(Beeld: Twitter/ @DBbrabantzo)
(Beeld: Twitter/ @DBbrabantzo)
Twee baby bosuiltjes zijn maandagmiddag door de dierenambulance in Sterksel opgehaald. Volgens de Dierenbescherming Brabant Zuidoost zijn de uiltjes hun ouders kwijtgeraakt. Een man die in de buurt woonde meldde dat hij de beestjes al de hele dag in de gaten had gehouden en dat hij al een paar keer katten weg had moeten jagen.
Geschreven door

"Toen de man niet langer op de uiltjes kon letten heeft hij ons ingeschakeld", liet een woordvoerster van de Dierenbescherming weten. De gevleugelde weesjes zijn naar het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert gebracht.
KattengevaarDe uiltjes zaten al de hele dag zonder ouders op de grond. De Dierenbescherming vond het nodig om in te grijpen omdat er katten in de buurt waren. Daar zijn de uiltjes niet tegen opgewassen.
Jeffrey Korsmit van het Vogelrevalidatiecentrum zegt dat het goed gaat met de bosuiltjes. "Ze zijn gewoon gezond", zei hij.
VoerenKorsmit vertelde dat het regelmatig voorkomt dat bosuilen hun ouders even kwijt raken. "In deze tijd van het jaar beginnen de baby bosuilen uit te vliegen, maar ze worden dan nog wel gevoed door hun ouders", legde Korsmit uit.
"Die uiltjes komen dan op de raarste plekken terecht. Net zoals deze twee, die zijn op de grond terecht gekomen. In principe hoeven ze niet meteen hierheen gebracht te worden, vaak komt het al goed als mensen ze op een wat hogere plek neerzetten. In Sterksel kon dat niet", aldus Korsmit. De ouders komen namelijk vaak 's avonds terug met eten. "Dan komen ze vanzelf op het geroep af."
VrijlatenDe komende tijd staan er dode muizen op het menu voor de uiltjes. "Dat is voedsel dat ze gewend zijn". Als ze groot genoeg zijn, mogen ze buiten in een kooi beter leren vliegen en krijgen ze levende muizen voorgeschoteld.
"De eerste dagen weten ze niet wat ze daarmee moeten, maar uiteindelijk komt het instinct vanzelf naar boven", aldus Korsmit. "Maar het is natuurlijk altijd beter als de uiltjes door hun eigen ouders opgevoed worden, in plaats van door ons."

Wachten op privacy instellingen...