Levenslang geëist voor moord op Iraniër in Oosterhout: slachtoffer kon 'Onze Vader' niet opzeggen

15 april 2013 om 16:50
Justitie eist levenslange gevangenisstraf tegen Oosterhouter Evert van der E. (54) voor de moord op Fardin Sheykhani. Op 25 februari 2012 stak E. de Iraniër van 46 dood in een steegje aan de Keiweg in Oosterhout. Uit sectie blijkt dat het slachtoffer met 29 messteken om het leven is gebracht.
Geschreven door

Het is niet de eerste moord van Van der E. In 1992 stak hij in Haarlem iemand dood bij een beroving. Hij kreeg TBS, maar werd in 2004 genezen verklaard en vrijgelaten.
Evert van der E. bekent de moord. Hij zegt op die dag een psychose te hebben gehad. "Ik voelde me die dag vreemd in mijn hoofd, ik voelde mij als God zelf." Hij kreeg ruzie met Sheykhani omdat die het 'Onze Vader' niet kon opzeggen. 'Je moet het heilig woord spreken', heeft hij tegen hem geroepen. Het slachtoffer was katholiek.
'Geen details meer herinneren'Van der E. kan zich geen details meer van de dag van de moord herinneren. "We hebben eerst een biertje gedronken in de stad, daarna hebben we wiet en speed gebruikt en televisie gekeken."
De ruzie ging niet over drugs of geld, maar over het gebed. Hoe belangrijk Van der E. dit vindt, blijkt uit het feit dat hij een geluidsfragement van iemand die het 'Onze Vader' opzegt, als geluidsfragment op zijn mobiele telefoon heeft staan. Er waren volgens de verdachte dan ook geen racistische motieven.
Medeverdachten niet aanwezigMedeverdachten Marco B. (30) en Ankie K. hoorden ieder vijf maanden cel tegen zich eisen. Ze waren niet op de zitting aanwezig. Zij zijn de buren van Van der E.
B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord en wapenbezit. K. van het wissen van sporen van het misdrijf. Twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum zeggen dat Van der E. een persoonlijkheidsstoornis heeft.
Stoornis past niet bij moordgedragMaar die stoornis past volgens de psychiaters niet bij het moordgedrag van de man. De stoornis van de verdachte is volgens de deskundigen niet te genezen. Over de kans op herhaling kunnen ze geen antwoord geven.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...