Anky van Grunsven heraut tijdens inhuldiging Koning Willem-Alexander

16 april 2013 om 13:29
nl
Anky van Grunsven krijgt een cermoniële rol tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De amazone uit Erp is door de aanstaande koning gekozen als heraut en begeleidt hem op 30 april in Amsterdam van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk. 'Ik voel me zeer vereerd om heraut te mogen zijn."
Geschreven door

Behalve Van Grunsven zijn ook wiskundige Robbert Dijkgraaf en secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Renée Jones-Bos gekozen als heraut. Boven de herauten staan twee koningen van wapenen: astronaut André Kuipers en generaal buiten dienst Peter van Uhm. Van Uhm, de oudste koning van wapenen, verkondigt na de eedaflegging door de koning aan het volk dat de koning is ingehuldigd. Ook kondigt hij de koning aan wanneer hij de kerk binnenkomt.
Wat is een heraut?De functie van heraut en koning der wapenen is tegenwoordig louter ceremonieel. De oorsprong is middeleeuws. Herauten waren vorstelijke boodschappers en de opperheraut werd koning der wapenen genoemd omdat hij tevens werd belast met het registreren en bijhouden van de adellijke familiewapens en wapenschilden. In de Nederlandse Republiek hadden herauten alleen een taak bij de begrafenissen van de stadhouders.
Gekozen door Willem-AlexanderDe koningen en herauten zijn gekozen door Willem-Alexander zelf, omdat ze excelleren in hun vakgebied en een voorbeeldfunctie hebben. Van Grunsven werd gebeld door de Dienst Koninklijk Huis. Vorige week kregen de herauten en koningen van wapenen tijdens een lunch uitleg over de ceremonie. "We hoeven geen middeleeuwse kleding meer te dragen", vertelt Van Grunsven. "De mannen gaan in rokkostuum en de vrouwen in een lange jurk met lange mouwen. Ik heb al een jurk uitgekozen, als die af is, ben ik er helemaal klaar voor." Spannend vindt de amazone het wel. "Heel spannend. Dit maak je maar één keer in je leven mee."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.