FNV Bondgenoten wil duidelijkheid over ‘stille’ reorganisatie bij De Mandemakers Groep
Uit een enquête die de bond hield, blijkt dat vele DMG-medewerkers in angst leven om ergens op afgerekend te worden en hun baan te verliezen.
OnzekerheidNiels Suijker, bestuurder FNV Bondgenoten: "DMG eist van fulltimers met een contract van 37 uur om akkoord te gaan met een contract waarbij ze nog maar de zekerheid hebben van 13 uur per week. Dit leidt tot een fors inkomensverlies en toenemende onzekerheid over wanneer ze worden ingeroosterd.
Bij weigering wordt een ontslagprocedure gestart. Soms worden er in betreffende filiaal tegelijkertijd nieuwe medewerkers met nulurencontracten aangenomen. Voor deze doorgeslagen zucht naar flexibiliteit over de ruggen van je medewerkers heb ik geen goed woord over."
Uit de enquête die in februari tot april door 96 werknemers van verschillende DMG-formules is ingevuld, komt volgens de bond ook naar voren dat in de filialen de gemiddelde personeelsbezetting is teruggebracht. Dit was bij 75 procent van de respondenten het geval.
"Dit leidt tot een toenemende werkdruk. Met minder mensen moeten hogere targets worden gerealiseerd", aldus Suijker. "Als je als verkoper je verhoogde omzetdoelstelling niet haalt, krijg je al snel te horen dat je niet meer past bij DMG. DMG vindt vervolgens wel een manier om afscheid van je te nemen."
DossieropbouwEen werknemer meldt aan de vakbond: "Er wordt de laatste tijd heel veel op papier gezet. Voor elk klein dingetje krijg je een brief thuis. Er wordt dus veel aan dossieropbouw gedaan. Als je je mond op een negatieve manier opendoet over de directie, wordt er gedreigd dat je moet uitkijken voor je baan."
FNV Bondgenoten heeft tot nu toe geen reactie van DMG ontvangen. Het bedrijf ontkent dat er sprake is van een reorganisatie. "Ik begrijp dus dat DMG ontkent dat er een reorganisatie bezig is, maar een maand geleden bij werkoverleg is ons verteld dat de volgende stille ontslagronde er aan zit te komen", aldus een werknemer tegen de vakbond.
Suijker: "Als wij DMG aanspreken op de vaak schokkende verhalen die medewerkers ons vertellen, wordt dat door DMG steevast afgedaan als een individuele zaak. Maar dat is volstrekt ongeloofwaardig op het moment dat zovele medewerkers hetzelfde overkomt. We willen dat DMG eindelijk eens open kaart speelt over de stille reorganisatie. Ook roepen we DMG op om de werknemers met meer respect te behandelen."
Bij De Mandemakers Groep (DMG) werken in totaal 5000 mensen. Onder DMG Keukens en Sanitair vallen bijvoorbeeld Brugman Keukens en Badkamers, KeukenConcurrent en Keukenkampioen. Tot DMG Meubels horen onder andere Montel, Piet Klerkx, Morres en Sanders Meubel- en Keukenstad.