Woensdag actie binnenvaartschippers bij Volkeraksluizen
Volgens die vereniging worden ook Nederlandse schippers gedwongen om onder de kostprijs vracht te vervoeren omdat er te veel schepen zijn.
SchuldenDe afgelopen jaren zijn er zeker zo'n 900 nieuwe grote schepen gebouwd. Negen van de tien eigenaren verkeren volgens de ASV in betalingsproblemen of kampen met grote schulden. Door de crisis in de bouw is er voor schippers veel minder aan bouwmaterialen, als zand en grind, te vervoeren. De schippers willen dat minister Melanie Schultz van Infrastructuur ingrijpt.
In België blokkeren naar schatting honderden binnenvaartschepen de waterwegen. Alleen al in Antwerpen ligt voor zo'n 70.000 ton aan scheepsblokkade, zegt de ASV. Ook Nederlandse schippers raken in de blokkades verstrengeld, maar veel van hen steunen de acties.
CrisisDoor de crisis in de bouw is er voor schippers veel minder aan bouwmaterialen, als zand en grind, te vervoeren. Daarnaast is de sector het slachtoffer van banken en speculanten die de afgelopen jaren schippers stimuleerden om nieuwe grote schuiten te laten bouwen. Hierdoor zijn er nu zo veel schepen, dat bevrachters hun prijzen flink omlaag kunnen doen.
Verladersorganisatie EVO zegt in een reactie niet gediend te zijn van de blokkades. EVO wil dat minister Schultz, in overleg met haar Belgische ambtsgenoot, juist alles op alles zet om een einde te maken aan de binnenvaartacties.
VertragingAan de wal worden veel Nederlandse bedrijven de dupe van de blokkades bij de zuiderburen, stelt de organisatie. Er is bijvoorbeeld sprake van grote vertragingen in de levertijd van Frans graan voor bierbrouwerijen.
Sommige bevrachters zien zich hierdoor gedwongen om tijdelijk over te stappen op vervoer over de weg. Nederland telt ongeveer 4000 binnenvaartschepen. Het overgrote deel daarvan wordt bevaren door schippersechtparen zonder personeel.