MRSA-besmettingen bij de Zorgboog in Helmond en Gemert
Tussen de cliënten in Helmond en Gemert bestaat geen verband, deze staan op zichzelf meldt de organisatie in een persbericht. Medewerkers en cliënten worden nu getest op de MRSA-bacterie. De cliënten met de MRSA-bacterie worden op hun eigen kamer verzorgd, ook krijgen ze medicatie toegediend. Na de behandeling van vijf dagen vindt volgens Henri Plagge, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorgboog, met tussenpozen nieuw onderzoek plaats om te bekijken of de drie MRSA-vrij zijn.
ZiekTwee van de drie besmette cliënten zijn volgens Henri Plagge momenteel ziek. "Deze mensen zijn opgenomen vanwege een aandoening, dus we onderzoeken of ze ziek zijn geworden door de MRSA-bacterie of dat het komt door de aandoening waarvoor ze hier verblijven." De cliënten verblijven al langere tijd bij de Zorgboog.
Een opnamestop is volgens Henri Plagge vooralsnog niet aan de orde. Mocht er onverhoopt sprake zijn van meer MRSA-besmettingen dan wordt op dat moment bepaald of zo'n stop toch nodig is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de manier waarop de MRSA-bacterie zich verspreidt. Ook speelt volgens de bestuursvoorzitter een rol of het goed mogelijk blijft mensen op hun eigen kamer te blijven verplegen. Ongevoelig voor antibioticaMRSA is een huidbacterie die bij ongeveer dertig procent van de mensen voorkomt. De bacterie is ongevoelig geworden voor een aantal antibiotica. Gezonde mensen hebben nauwelijks last van de klachten, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er infecties door krijgen. Omdat MRSA ongevoelig is voor meerdere soorten antibiotica, zijn de infecties lastig te behandelen.
De Zorgboog verricht werk in woonzorgcentra en bij thuiszorgwinkels. In totaal zijn 2400 mensen werkzaam voor de Zorgboog, verspreid over verschillende locaties.