'Kopschoppers' Brent L. en Brett S. mogen worden uitgeleverd, maar blijven in België

24 april 2013 om 12:36
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Beeld van de zware mishandeling.
1/4 Advocaat Mols over uitleveringsverzoek Brent L., hoofdverdachte in zaak 'kopschoppers' Eindhoven
De hoofdverdachte van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven, de 17-jarige 'kopschopper' Brent L., mag uitgeleverd worden aan Nederland. Dat geldt ook voor de tweede verdachte, Brett S. (19). Dat heeft het Hof van beroep in Antwerpen donderdag bepaald. De advocaat van Brent L. liet echter weten dat hij in cassatie gaat. Ook Brett S. gaat in cassatie.

De raadkamer in Turnhout bepaalde eerder dat de twee mochten worden uitgeleverd. Ze gingen tegen die uitspraak in beroep bij de zogenoemde kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen, die de uitlevering donderdag dus ook goedkeurde.
Poging tot doodslagBrent L. mocht in eerste instantie niet aan Nederland worden uitgeleverd omdat hij volgens de Belgische wet minderjarig is. De rechter van het hof in Antwerpen vindt echter dat de 17-jarige L. een dusdanig aandeel in de mishandeling heeft, dat hij toch naar Nederland moet. In bepaalde uitzonderingsgevallen [PDF, 79kB] kunnen minderjarigen in België als meerderjarigen worden berecht.
De hoofdverdachte zou zich schuldig maken aan openlijke geweldpleging en poging tot doodslag. Ondanks het oordeel van het Hof van beroep is het de vraag of hij in Nederland voor het gerecht verschijnt. Advocaat Freddy Mols van Brent L. zegt namelijk dat hij in cassatie gaat. Dit betekent dat het hoogste Belgische rechtscollege, het Hof van Cassatie, zich over de zaak moet buigen. Voor L. is dat zijn laatste strohalm.
In afwachting van de behandeling van de cassatie vindt de uitlevering niet plaats. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak in cassatie dient.
Heksenjacht op daders mishandelingBureau Brabant toonde in januari beelden van de daders van de zware mishandeling in Eindhoven. Een 22-jarige man uit Oirschot werd begin januari aan de Vestdijk in elkaar geschopt en geslagen. De acht jonge daders lieten hem daarna bewusteloos achter op straat.
De beelden van de mishandeling veroorzaakten veel verontwaardiging en een heksenjacht op de daders. Drie verdachten meldden zich bij de Nederlandse politie en werden aangehouden. Vijf verdachten meldden zich bij de Belgische politie. Zij werden niet aangehouden en mochten vrijwel meteen weer naar huis.
Tweede verdachteVoor drie van de vijf Belgische verdachten trok de Nederlandse justitie maandag al het uitleveringsverzoek in omdat het drietal geen actieve bijdrage zou hebben geleverd aan de mishandeling.
Brett S. heeft zich voor de camera van PowNews in februari verantwoord voor zijn daad. Hij barstte destijds in tranen uit. "Ik ben er elke dag mee in de weer. Ik blijf maar huilen en erover nadenken. Mijn hele leven is veranderd door een filmpje van een minuut. Dat zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik heb zo'n spijt van wat ik heb gedaan. Ik wil graag mijn excuses aan het slachtoffer aanbieden", zo zei hij.
Lees alle artikelen over de zware mishandeling in Eindhoven terug op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...