Jonge Bredase wetenschapper en mensenrechtenactiviste geridderd

25 april 2013 om 15:10
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Anne-Marie de Brouwer met haar onderscheiding
1/3 Burgemeester van Breda riddert Anne-Marie
Ze is de jongste ridder van Oranje-Nassau dit jaar in Brabant: Anne-Marie de Brouwer uit Breda. Op haar 37e krijgt ze een onderscheiding die maar weinigen op haar leeftijd krijgen. Als wetenschapper van de Universiteit in Tilburg is ze al jaren internationaal expert. Ze weet veel van slachtoffers van seksueel geweld in oorlogssituaties
Geschreven door

Zo veel, dat zelfs de Verenigde Naties haar advies vragen. Ook privé helpt ze geweldsslachtoffers in Ruanda.
"Wij gaan nog vaker van u horen", zei de Bredase burgemeester Peter van der Velden vrijdagochtend toen hij haar thuis in Breda overrompelde. Collega's roemen haar om haar medemenselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid.
MensenrechtenprijsMr. Dr. Anne-Marie de Brouwer is geboren in Oisterwijk in 1975. Ze promoveerde in 2005. Een jaar later was ze al in het nieuws. Dat jaar ontving ze de Mensenrechtenprijs uit handen van niemand minder dan oud-minister Max van der Stoel, een van de belangrijkste mensenrechtendeskundigen ter wereld.
Momenteel is ze hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg, bij het Department of Criminal Law. Ze is ook research fellow bij Intervict, het Tilburgse instituut dat onderzoek doet naar slachtoffers en slachtofferrechten. Naast haar betaalde werk doet ze veel wat in het verlengde daarvan ligt.
Ze heeft in Ruanda diverse keren onderzoek gedaan naar seksueel geweld. Ze is veelgevraagd expert over dat onderwerp en wordt vaak geraadpleegd op congressen hierover. 
Oorlogsgeweld RuandaVerder is ze voorzitter van de stichting Mukomeze. Die stichting helpt sinds de oprichting in 2008, slachtoffers van oorlogsgeweld in Ruanda.  Het gaat om vrouwen en meisjes die de massamoord van midden jaren '90 hebben overleefd. Hun getuigenissen heeft ze in een boek samengevat met de titel 'The men who killed me'. Tijdens de massamoord vielen naar schatting 1 miljoen doden.
In totaal krijgen 603 Brabanders dit jaar een lintje opgespeld. Omroep Brabant heeft ze allemaal op een rij gezet.

Wachten op privacy instellingen...