Koningin Máxima draagt jurken van Jan Taminiau uit Goirle

29 april 2013 om 16:03
nl
Modeontwerper Jan Taminiau heeft twee van de jurken gemaakt die koningin Máxima tijdens de troonswisseling droeg. Het gaat om de blauwe jurk die ze tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam droeg en de jurk die ze tijdens de feestelijkheden in de avond droeg.
Geschreven door

Lang werd gespeculeerd over de jurken die koningin Máxima zou gaan dragen bij de troonwisseling. Bij de intrede in de kerk bleek dat ze koos voor het thema 'Royal Blue'. Een gouden tiara die in opdracht van koning Willem III werd gemaakt door zijn vrouw koningin Emma werd door Máxima gedragen.
De jurk met sleep en biais (lint) heeft een flinterdunne laag van chiffron, opengewerkte motieven en is rijkelijk geborduurd.
:)Weken, zo niet maanden hield Taminiau zich stil over een mogelijk ontwerp voor koningin Máxima. Zoals dat gaat wil de Rijksvoorlichtingsdienst dat ontwerpers niets voortijdig laten lekken over de kleding die de koningin draagt. De stilte werd door de Goirlenaar direct na de bekendmaking van de jurk doorbroken met een simpele 'smiley' op Twitter.
De lange avondjurk die Taminiau voor Máxima ontwierp is gemaakt van zijden crêpe met sierlijke banen van robijnrood kant. Het kant en de zijden crêpe zijn met elkaar verbonden door geborduurde guirlandes die als een klimop over de jurk heen waaieren. Het borduursel bestaat uit driedimensionale rode bloemetjes, pailletten en kristallen.
Dinsdagochtend droeg koningin Máxima nog een creatie van de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen.
'Jongensdroom komt uit'Taminiau laat in een persverklaring weten dat 'een jongensdroom uitkomt'. "Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Het mogen kleden van de koningin van Nederland: ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.