Video

Brabant alom vertegenwoordigd bij inhuldigingsfeest Willem-Alexander en Máxima

29 april 2013 om 23:38
nl
De officiële momenten en feesten tijdens, voor en na de inhuldiging hadden allemaal een Brabants tintje. Brabantse bedrijven en personen hebben zich goed laten gelden op deze bijzondere Koninginnedag.
Geschreven door

Meest opvallend waren misschien wel de jurken van de hand van de Brabander Jan Taminiau uit Goirle. Het leek of mensen meer oog hadden voor de jurken dan voor het afleggen van de eed door de kersverse koning.
Brabantse jurken Vanuit de hele wereld regende het complimenten voor het werk van de ontwerper uit Goirle. Maar Taminiau was niet de enige die een 'koninklijke' jurk creëerde. Viktor& Rolf leverden de zwart-wit jurk die Mabel aan had. Buiten de jurken die dinsdag een hoofdrol speelden, was ook in de details Brabantse nijverheid te ontdekken.
Zo leverde het Bossche bedrijf SpecialIce Events de ijsbaan die te zijn was tijdens het sportgedeelte van de koningsvaart. Op die ijsbaan gaf onder anderen Gianni Romme uit Lage Zwaluwe een clinic. Verder kwamen er tijdens de koningsvaart nog meer Brabanders voorbij, onder wie Freek Bartels die meezong op de musicalboot en onder de sporters was ook nog Marianne Vos in beeld. De ponton was van bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen.
KoningsliedBij de artiesten waren er naast Freek Bartels natuurlijk de bijdragen van Brabantse zangers en zangeressen Gers Pardoel, Guus Meeuwis en Laura Jansen aan het omstreden Koningslied. En bij de vertolking van het nummer in Ahoy kwamen de eerste noten uit de bandoneon van Carel Kraayenhof en zong Do uit Valkenswaard uit volle borst mee.
Voor de amazone Anky van Grunsven uit Erp was er als heraut helemaal een bijzondere rol weggelegd dinsdag. Zij mocht als een van de herauten Willem-Alexander en Máxima begeleiden bij het afleggen van de eed.
Brabantse agentenOp wat incidenten na in was het dinsdag goed gesteld met de openbare orde en veiligheid in Amsterdam en daar hielpen ook Brabantse agenten aan mee. De agenten moesten dan wel werken, maar konden tegelijkertijd meegenieten van het feest in de hoofdstad. Ze moesten wel wennen aan hun nieuwe tenue dat ze dinsdag voor het eerst droegen.
Niet alleen voor agenten en bekende Brabanders was dinsdag een rol weggelegd. Uit iedere provincie werden ook een aantal burgers gekozen die de inhuldiging van de koning in de Nieuwe Kerk bij mochten wonen, zo ook in Brabant. Dinsdagochtend vertrok de bus met de zestig gelukkige Brabanders richting Amsterdam.
Van tevoren was er ook een belangrijke bijdrage uit Brabant, want bij het Koninklijke diner voor de troonswisseling kwam 'het witte goud' uit Brabantse aarde.
Straaljagers uit VolkelEn niet alleen het begin, maar ook het eindstuk had een Brabants tintje. Na de koningsvaart brachten F-16's uit Volkel de nieuwe koning en koningin een bijzondere groet. Ze vlogen met gekleurde rook boven Amsterdam als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.