Krijgt Den Bosch een Willem-Alexanderplein of Máximaparkeergarage?

2 mei 2013 om 21:19
nl
Drie politieke partijen in Den Bosch willen dat er 'iets' in de stad vernoemd wordt naar het nieuwe koningspaar. Op woensdag 12 juni brengen Willem-Alexander en Máxima hun eerste officiële bezoek aan Brabant als koning en koningin en die dag sluiten ze af in Den Bosch. Zou het niet mooi zijn als ze dan door hun eigen straat of plantsoentje kunnen wandelen?
Geschreven door

Nou heeft Den Bosch natuurlijk al een Koninginnenlaan en een Koningsweg, maar voor Bosch Belang, Stadspartij Knillis en Leefbaar 's-Hertogenbosch en Rosmalen is dat nog niet genoeg.
Straat, brug, plein, of gebouw"Wij zouden Koning Willem Alexander en Koningin Máxima een blijvend Bosch eerbetoon willen bezorgen. Wij denken hierbij aan een prominente naamsvermelding. Het kan een straatnaam zijn, maar ook de naam van een brug, een plein of een gebouw", schrijven de partijen in raadsvragen.
Er zijn in Den Bosch al straten vernoemd naar Beatrix, Claus, Juliana, Bernhard en Wilhelmina, dus iets vernoemen naar ons huidige koningspaar zou dan niet meer dan logisch zijn.
Nieuwe stadsentreeEen rondvraag op onze redactie levert al flink wat suggesties op. Zo zou Den Bosch de opstapplek voor de Binnendieze-rondvaart aan de Zuidwal naar het nieuwe koningspaar kunnen vernoemen.
De Oranjes maakten al meerdere keren een tochtje in een bootje door Den Bosch. Iets verderop wordt momenteel gebouwd aan de parkeergarage aan de Hekellaan. Dat moet een nieuwe entree tot de stad worden, ideaal dus om er een koninklijk tintje aan te geven.
Besmette naamEn dan is er nog het Heetmanplein, het ingewikkelde verkeersplein waar mensen vanaf de snelweg A2 Den Bosch in rijden. Die naam is besmet, omdat de inmiddels overleden naamgever Fons Heetman in 2011 werd opgepakt voor het bezit van kinderporno. Officieel heeft dat plein overigens nu ook al een koninklijke naam. Het heet namelijk eigenlijk Wilhelminaplein, maar iedereen kent het als Heetmanplein.
KanaalAls ze dat in Den Bosch nou allemaal niets vinden, dan is het natuurlijk een peulenschilletje om de naam aan te passen van het belangrijke kanaal dat eindigt in Den Bosch. Klinkt best aardig toch, de Zuid-Willem-Alexandersvaart?
Andere suggesties zijn altijd welkom!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.