Oud-burgemeester Fons Jacobs werd verdacht van fraude

7 mei 2013 om 09:11
Fons Jacobs (foto: Wim van den Broek)
Fons Jacobs (foto: Wim van den Broek)
De Rijksrecherche heeft in 2011 en 2012 onderzoek verricht naar toenmalig burgemeester Fons Jacobs van Helmond vanwege het vermoeden van ambtelijke corruptie. Weekblad Vrij Nederland (VN) en nieuwssite Sargasso schrijven dat woensdag.
Geschreven door

Jacobs werd verdacht van corruptie bij het verlenen van de vergunning aan de omstreden coffeeshop Carpe Diem. Nadat Jacobs eind vorig jaar met pensioen was gegaan, werd de zaak tegen hem geseponeerd omdat het onderzoek hem vrijpleitte, blijkt uit antwoorden van de top van het Openbaar Ministerie.
Onschuldig "De resultaten van het opsporingsonderzoek leiden tot de conclusie dat voldoende aannemelijk is geworden dat de voormalig burgemeester onschuldig is aan het feit waarop de verdenking betrekking had'', liet het college van procureurs-generaal aan VN en Sargasso weten.
Jacobs zegt dat hij niet wist dat de Rijksrecherche bezig was met een onderzoek naar hem. Burgemeester Jacobs maakte zich persoonlijk hard voor de komst van een tweede coffeeshop in Helmond.
Aanslagen op coffeeshopDe coffeeshop raakte bekend doordat die doelwit was van twee aanslagen. Nog voor de opening reed een terreinauto naar binnen en bij een tweede aanslag werden twee handgranaten naar binnen gegooid. De gemeente sloot de coffeeshop tijdelijk vanwege geweldsdreiging. Jacobs werd ook persoonlijk beveiligd omdat een aanslag dreigde.
De coffeeshop ging later definitief dicht omdat een financier vanwege verdenkingen en een oude veroordeling voor hennepteelt niet door de integriteitstoets kwam.

Wachten op privacy instellingen...