Reiling in Sterksel vervolgd voor bedrijfsongeluk met drie doden
Het ongeluk gebeurde in oktober 2010 bij Reiling in Sterksel.
Giftige stoffenDrie medewerkers raakten bedwelmd toen ze een lege container schoonmaakten. Ze ademden giftige stoffen in die hen uiteindelijk het leven kostten. De drie medewerkers waren een 43-jarige Pool, een 52-jarige man uit Heeze en een 43-jarige man uit Sterksel.
Volgens toxicoloog Guido Haenen van de Universiteit van Maastricht is het ongeval vergelijkbaar met boeren die bedwelmd raken in een gierkelder. "Het gaat dan om de stof waterstofsulfide. Dat is een gas dat ruikt naar rotte eieren, wat in hoge concentratie het reukorgaan verlamt. Daardoor wordt het niet geroken. De stof beschadigt je zenuwen en de longen, je sterft een snelle dood."
Onvoldoende maatregelenHet Tilburgse bedrijf Turbin leverde de expertise voor het werk van de mannen. Reiling zegt in een verklaring dat het betreurt dat het OM 2,5 jaar nodig heeft gehad om tot een beslissing te komen. Op de fatale dag werkten de betrokken medewerkers volgens Reiling onder regie en toezicht van Turbin. Turbin wilde dinsdag niet reageren.
De Arbeidsinspectie heeft gezegd dat de arbeiders onwel werden tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Reiling ontkent dat de waterzuivering werd gereinigd. Volgens de bedrijfsleiding is het een raadsel wat het eerste slachtoffer in het lege bassin deed en hoe hij daar terecht kwam.
Gevaar niet bekend bij ReilingDe twee andere collega's die zijn overleden, zouden hem te hulp zijn geschoten. Reiling zegt dat het gevaar van een chemische reactie niet bekend was en dat de werknemers daarom zonder bescherming naar binnen zijn gestuurd.
Reiling wordt ook vervolgd voor het handelen in strijd met de arbeidsomstandighedenwet. Reiling kwam al eerder in opspraak vanwege het overtreden van milieuregels. Daarvoor hebben ook de directeur en de bedrijfsleider van Reiling kort vastgezeten.
Reiling Sterksel b.v. betreurt het dat het ruim 2,5 jaar geduurd heeft voordat het onderzoek tot een dagvaarding heeft geleid. Volgens Reiling bleek nergens uit dat er risico's waren bij het werken met de zuiveringsinstallatie.
Reiling heeft voor het ontwerp, bouw en implementatie van de gehele waterzuiveringsinstallatie het gespecialiseerde en KIWA gecertificeerde bedrijf Turbin uit Tilburg ingeschakeld. "Ook op de dag van het ongeval hebben de betrokken medewerkers in directe regie en onder toezicht van medewerkers van dit bedrijf gewerkt", ondanks Reiling in een verklaring.