Jaarwisseling Brabant: veel incidenten, ruim tachtig aanhoudingen

EINDHOVEN - Het nieuwe jaar in Brabant is van start gegaan met twee dodelijke steekpartijen, een schietpartij, een reeks ongelukken en tientallen auto's die in brand vlogen. In Veen bleef het - ondanks de zorgen vooraf - juist rustig. De politie lijkt vooralsnog vooral tevreden over hoe de jaarwisseling is verlopen. Ruim tachtig feestvierende Brabanders zijn aangehouden.
Zowel in Den Bosch als in Sint-Oedenrode viel er een dode te betreuren als gevolg van een steekpartij. Wat daar aan vooraf ging, is nog niet bekend. Ook op camping Fort Oranje aan de Bredaseweg in Rijsbergen is er een steekpartij geweest. Daar liep een 28-jarige man uit Vlissingen na een ruzie ernstige steekwonden op. Hij ligt in het ziekenhuis. De politie heeft inmiddels twee mannen en twee vrouwen aangehouden.
Jongen neergeschoten in Cuijk
Een 11-jarig jongetje is zaterdagavond aan de Vuurijzerstede in Cuijk met een vuurwapen neergeschoten toen hij vuurwerk aan het afsteken was. De dader is nog spoorloos.
Elders in Noordoost-Brabant waren er volgens de politie slechts kleine incidenten. Er kwamen ongeveer 90 meldingen van brandjes binnen. In totaal zijn er zeven mensen aangehouden. Zij maakten zich onder meer schuldig aan geweldpleging en brandstichting.
Aanrijding in Waalwijk
In Waalwijk raakte een man zwaargewond toen hij werd aangereden toen hij op straat vuurwerk aan het afsteken was. In de rest van Brabant raakten ook feestvierders gewond; in een aantal ziekenhuizen was het drukker dan voorgaande jaren.
Auto's in vlammen op, maar niet in Veen
Verspreid over de hele provincie gingen auto's in vlammen op, onder meer in Breda, Den Bosch en Tilburg. In Veen bleef het juist rustig, ondanks dat een anonieme briefschrijver vooraf de buurt op scherp had gezet met een oproep aan het dorp het verbod autowrakken in brand te steken, te negeren.
Steekpartij Den Bosch
Den Bosch werd tijdens oud en nieuw opgeschrikt door een familiedrama. Een man heeft voor zijn woning aan de Zirkoon zijn vrouw doodgestoken. Ook zijn schoonzus werd neergestoken, zij raakte gewond. De dader zelf raakte eveneens gewond bij de steekpartij. Volgens buurtbewoners had de tragedie voorkomen kunnen worden.
Man neergestoken in Tilburg
Een 28-jarige man uit Tilburg werd zondagochtend aangehouden nadat hij een 27-jarige man uit Tilburg met een mes had neergestoken. De messentrekker zou de jas van het slachtoffer hebben gestolen uit een kroeg. Een 61-jarige man met een verstandelijke beperking werd daarnaast op nieuwjaarsochtend door een groep jongeren mishandeld aan de Markt in Kaatsheuvel. De daders zijn nog voortvluchtig.
52 arrestaties in midden en westen
In de regio Midden en West Brabant werden verder in totaal 52 mensen aangehouden. Zij maakten zich volgens de politie onder meer schuldig aan inbraak, rijden onder invloed, straatroof en drugsbezit. De eerste van hen begonnen op nieuwjaarsdag al aan hun taakstraf.
Ongeval bij Zegge
Bij een ongeluk met vijf auto's op de snelweg A58 bij Zegge raakten tijdens de nieuwjaarsnacht twee mensen gewond. In een van de betrokken auto's zaten twee hondjes, een daarvan is ter plaatse overleden. De weg werd enige tijd afgesloten voor alle verkeer.
Zuidoost-Brabant: rustig
In tegenstelling tot andere delen van Brabant is de jaarwisseling in Zuidoost-Brabant volgens de politie ordelijk en feestelijk verlopen. Er werden in die politieregio 24 mensen opgepakt, tegenover 72 mensen vorig jaar. Wel ging er een hooischuur in het buitengebied van Heeze in vlammen op door zogeheten wensballonnen, kleine papieren heteluchtballonnen. In Helmond trok een amateurfotograaf de stoute schoenen aan door over het hek van het verwoeste theater 't Speelhuis te klimmen. Hij kreeg een bekeuring.
Dubbel gevoel in Helmond
Behalve die amateurfotograaf, bleef het rustig rond 't Speelhuis in Helmond. Omwonenden vierden feest, maar met een dubbel gevoel. Sommige bewoners van de kubuswoningen bij het theater moesten de jaarwisseling noodgedwongen in een hotel doorbrengen. Speciaal voor hen werd voor het hotel vuurwerk afgestoken.