Bij deze Brabantse rijscholen slaag je zeker (niet) - Omroep Brabant

Bij deze Brabantse rijscholen slaag je zeker (niet)

22 mei 2013 om 17:50
Foto: ANP
Foto: ANP
Wie zijn rijbewijs wil halen moet goed opletten in Brabant. Zeker 25 rijscholen in onze provincie halen zulke lage slagingspercentages dat je meer kans maakt op een rijbewijs als je gaat lessen in de botsauto's op de kermis.
Geschreven door

Omroep Brabant onderzocht alle slagingspercentages van alle geregistreerde rijscholen in het afgelopen jaar, die worden gepubliceerd door het CBR. Gemiddeld slaagt in Nederland ongeveer de helft van de mensen in één keer voor zijn rijexamen.
In Brabant ligt dat gemiddelde wel nog ietsje hoger, maar er zijn ook in onze provincies negatieve uitzonderingen. Zeker 25 Brabantse rijscholen, vooral kleintjes, zagen nog minder dan tien procent van hun cursisten slagen in het afgelopen jaar.
Minder dan vijf procent in één keerWhat's in a name? De Eindhovense rijschool 'De 1e keer' begeleidde afgelopen jaar 'tussen de 10 en de 25' leerlingen naar een rij-examen. Minder dan vijf procent slaagde de eerste keer. De school heeft daarmee met afstand de slechtste track-record van heel Brabant en lijkt daarmee een prima indicatie voor het probleem dat deze week in de Tweede Kamer werd aangekaart.
Deze week sloegen in de landelijke politiek de SP en de PvdA alarm. Een enorme toename van kleine rijscholen zou ervoor zorgen dat de kwaliteit onder druk staat en dat er veel rijscholen onbetrouwbaar zouden zijn, waarvan de veelal jongere klanten de dupe zijn. 
De enorme toename zou te wijten zijn aan de economische crisis. Veel gemeenten zouden werklozen hebben gestimuleerd een rijschool te beginnen, zonder daarbij al te veel aandacht te besteden aan de kwaliteit.
Groot ook geen garantieMaar ook grote scholen zijn geen garantie voor succes. Rijschool Van Beers in Sint-Willebrord verwelkomde afgelopen jaar meer dan honderd nieuwe cursisten. Nog geen kwart van hen slaagde de eerste keer.
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Natuurlijk halen ook veel kleine rijschooltjes die slechts een handvol jongeren rijles geven, een hoog percentage. Maar ook onder de grotere rijscholen komen we hogere percentages tegen. De Kleine in Hoogeloon is de trotse aanvoerder van deze lijst. Meer dan 75 examens afgelopen jaar, waarvan meer dan driekwart in één keer slaagde.
Rijscholen met de hoogste slagingspercentages1. A van den Broek, Eindhoven: 90-95 procent2. Autorijschool Martine, Roosendaal, 86-90 procent2. Autorijschool Jordans, Landhorst 86-90 procent
Rijscholen met de laagste slagingspercentages1. Autorijschool 1e Keer, Eindhoven: 0-5 procent 2. Louis Automaat, Veldhoven: 6-10 procent2. Autorijschool Halé, Breda: 6-10 procent2. Autorijschool Oscar, Tilburg: 6-10 procent2. Autorijschool Van Kampen, Eindhoven: 6-10 procent
Bron: CBR. Alleen scholen met meer dan 10 examens zijn meegeteld. Genoemde percentages zijn gebaseerd op het eerste examen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...