Twee beloftenteams naar Jupiler League, Jong PSV daar waarschijnlijk niet bij
Mochten de clubs onderling geen beslissing kunnen nemen, zal de KNVB een beslissing nemen op basis van de ranglijst van de beloftencompetitie. Dat zou betekenen dat Jong Ajax en Jong FC Twente worden toegelaten. De clubs lijken gezwicht voor de macht en het grote geld van betaalzenders Fox en Eredivisie Live.
Marcel Brands wacht af Technisch manager Marcel Brands van PSV wil nog niet vooruitlopen op de besluitvorming van de KNVB aangaande de Jupiler League.De bond besluit op 4 juni wat er met de Jupiler League gaat gebeuren.
Eindhoven tegenDrie clubs uit de eerste divisie zijn faliekant tegen het plan om beloftenteams toe te laten. Sparta Rotterdam, FC Dordrecht en FC Eindhoven stemden tegen het voorstel. Eindhoven voorzitter Michiel Pieters spreekt van competitievervalsing : "Het is slikken of stikken: of je gaat mee met de plannen en je krijgt geld, of je gaat niet akkoord en dan komen de productiekosten van ongeveer 1 miljoen euro bij de clubs te liggen."
Helmond Sport blij met besluitAlgemeen directeur Mario Captein van Helmond Sport is blij met het voorstel om beloftenteams toe te laten. Volgens de directeur hebben de teams het financieel niet breed in de Jupiler League : "De voordelen voor Helmond Sport zijn groot, we krijgen meer media-aandacht en de wens van sponsors voor meer exposure is ingewilligd ".
Winnaar periodetitel 100.000 euroVanaf volgend seizoen wordt er ook een nieuw bonussysteem ingevoerd. De winnaar van een periodetitel kan rekenen op een vergoeding van 100.000 euro.
'Jupiler League als opleidingscentrum'Met de toetreding van de beloftenteams wil de Jupiler League zich meer profileren als kweekvijver voor jong talent. Televisiezender Fox, die Eredivisie Live in handen heeft, gelooft ook in die rol als opleidingscentrum, maar wil dat imago versterken door tweede elftallen mee te laten spelen in de eerste divisie.
Bij de beloften mogen maximaal drie veldspelers en één doelman die ouder zijn dan 23 jaar meedoen als dispensatiespelers. De nieuwe elftallen kunnen wel kampioen van de Jupiler League worden, maar kunnen reglementair niet promoveren naar de eredivisie.
Niet iedereen even blij met plannen"Sommige clubs vinden het een goed idee, andere clubs vinden het onzin en zijn boos op de eis van Fox. Maar degene die investeert, mag ook eisen stellen'', aldus Beuker. Een aantal eredivisieclubs reageerde volgens hem ook positief. Zij denken dat het spelen in de eerste divisie zorgt voor een natuurlijke doorstroom van talenten.
De toetreding van de tweede elftallen is niet het enige wat verandert aan de competitie. De wedstrijden worden niet meer alleen op de traditionele vrijdagavond afgewerkt, maar verspreid over het hele weekend. Daarbij is de zaterdagmiddag (16.30 uur) het moment waarop de meeste duels zullen beginnen.
Gevolgen voor amateurclubsDe nieuwe opzet van de competitie heeft ook gevolgen voor amateurclubs Katwijk en Achilles. Zij spelen zaterdag de kampioenswedstrijd in de topklasse en de winnaar zou wellicht promoveren naar de Jupiler League, maar door de beloftenelftallen is daar nu geen plaats meer voor.
Achilles liet op de website al weten zich niet neer te leggen bij de beslissing. "Met de KNVB zijn in de afgelopen periode vergaande afspraken gemaakt en Achilles zal gebruikmaken van het recht te promoveren als dit aan de orde is.''