Video

Waar blijven oude Brabantse naaimachines? Die gaan naar missionaris Jan Somers in Tanzania!

27 mei 2013 om 17:16
nl
De Singer, Pfaff, Köhler en Anker. Bij menig moeder zal dit wel een belletje doen rinkelen. Want wie heeft er nou niet een jurkje mee genaaid? Altijd al willen weten wat er met de oudere exemplaren naaimachines gebeurt? Ze krijgen een tweede leven. Deze oudjes - sommige zijn 125 jaar oud - gaan naar Tanzania. Honderden werden er al opgestuurd vanuit Vorstenbosch naar missionaris Jan Somers.
Geschreven door

Rini en Tini Somers zijn broers en halen de naaimachines op in Zuidoost-Brabant. Ze werden in 2011 zelfs Brabander van de Maand. De machines gaan naar hun andere broer. Dat is Jan Somers die al 47 jaar missionaris is in Tanzania. Missionaris Jan is nu even thuis in Nederland. Dat was alweer vier jaar geleden. Hij verblijft in het ouderlijk huis, bij zijn twee broers in Vorstenbosch.
De naaimachines gaan in Tanzania naar gehandicapten. Ze krijgen een cursus en daarna kunnen ze zelf de kost verdienen. Rini Somers zocht zijn broer in Tanzania twee keer op. "Ik zag hoe de gehandicapten leven. Dan wil je graag iets voor ze doen." Missionaris Jan: "Het gaat veel verder dan ze leren voor zichzelf te zorgen. De naaimachine geeft ze een nieuw leven. Ze zeggen dat ze nu weer meetellen in de maatschappij."
Bloed gutste eruitOver een paar jaar viert missionaris Jan Somers zijn jubileum. Dan zit hij vijftig jaar in Tanzania. Het leven daar bevalt hem wel. Elke dag trekt hij er met de motor op uit. Hij bezoekt dorpjes en vertelt over het geloof. Alleen een overval in zijn eigen huis was nogal vervelend.  "Ik werd op mijn hoofd geslagen. Het bloed gutste eruit. Ik dacht dat dit het einde was."
Maar dat was het niet en Jan pakte de draad weer op. Voorlopig blijft de missionaris dan ook gewoon op zijn post. Om de naaimachines te verspreiden die zijn broers opsturen. "Het is mijn roeping om daar te zijn. Om me helemaal te geven, zo lang als ik kan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.