Geen straf geëist voor 'Bergse broedermoord'

BERGEN OP ZOOM - Justitie wil niet dat twee broers vervolgd worden voor de dood van hun jongere broer in Bergen op Zoom. Tijdens een worsteling februari vorig jaar in het huis van de twee broers kwam de jongste broer om het leven. Omdat op dat moment de emoties zo hoog opliepen en de broers hun moeder verdedigden vindt justitie dat de twee niet vervolgd moeten worden. Er was sprake van noodweer.
De rechtbank kan zich vinden in vrijspraak voor broer Marco, maar wil nog verder onderzoek doen naar broer Ad. Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Worsteling
Peter, de jongste broer, was die avond dronken en bedreigde hun moeder, gooide sleutels naar haar en pakte en dreigde met een schilderij. De twee broers, Marco en Ad, grepen Peter en legden hem op de grond. Ad ging op zijn benen zitten en Marco had hem in een wurggreep. Uiteindelijk overleed Peter door verstikking. De hele worsteling duurde ongeveer een kwartier.
'Ik maak hem af'
Tijdens de rechtszaak benadrukte het tweetal dat hun broer dronken en gevaarlijk was. Bij de worsteling die ontstond is er gestoken met een pijlpunt. Een van de broers belde met 112 en zei 'kom maar snel, ik maak hem ter plekke af'. De jongste broer zou de boel al twaalf jaar geterroriseerd hebben.
Drama
In de Mariniersstraat woonden de broers Ad (43) en Marco (38) met hun moeder en hun nichtje, de dochter van Peter. De moeder van de drie broers was kort voor het drama weduwe geworden. Peter woont ergens anders en was op de bewuste zondagavond dronken. Hij drong het huis binnen aan de Mariniersstraat, ging door het lint en bedreigde zijn moeder. De twee broers pikten dat niet. Volgens een van de advocaten hebben de broers geprobeerd om erger te voorkomen. Toen ze Peter vastgrepen, in afwachting van de gealarmeerde politie, overleed hij.
Vrijgelaten
De twee verdachte broers werden in augustus vrijgelaten. Dat gebeurt niet vaak bij een zware aanklacht als doodslag. De voorzitter van de rechtbank sprak destijds van 'een bijzondere zaak'.


Meer over dit onderwerp:
bergen op zoom moord rechtszaken