Ouders activist Erwin Vermeulen: 'Uri Rosenthal vertelt leugens'

EINDHOVEN - De familie van de Veldhovense activist Erwin Vermeulen, die in Japan vastzit, is razend op minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Volgens zus Astrid Vermeulen zegt de bewindsman in het openbaar dingen over de zaak die niet waar zijn.
Vermeulen, lid van milieuorganisatie Sea Shepherd, zit sinds half december vast in het Aziatische land omdat hij een dolfijnenjager tijdens de jacht geduwd zou hebben. Dit gebeurde toen de dierenactivist foto's probeerde te maken van een dolfijnentransport. Hij mag sinds zijn arrestatie half december geen bezoek van familie ontvangen.
Onzin
Rosenthal zei donderdag in een gesprek met persbureau ANP dat dat na aandringen van de advocaat sinds vorige week dinsdag wel is toegestaan, maar dat de familie daarvan heeft afgezien. "Dat is grote onzin", zei Astrid Vermeulen vrijdag. Volgens haar is de familie hiervan nooit op de hoogte gesteld. "Als dat wel het geval zou zijn, zouden we natuurlijk gelijk in het vliegtuig naar Japan stappen."
De familie had vorige week nog contact met Buitenlandse Zaken over de vraag of er een kans was dat ze Erwin konden spreken vooraf aan de rechtszaak op 22 februari. "We wilden weten of Buitenlandse Zaken hierin voor ons kon bemiddelen. Er is ons toen nadrukkelijk aangegeven dat die kans maar heel klein was en dat zij niets voor ons konden doen in deze.''
De zus van Erwin Vermeulen vindt het ook vreemd dat Rosenthal tegen media zegt dat hij meeleeft met de familieleden en hun gevoelens te begrijpen. "Dat moet hij tegen ons zeggen. We hebben niks aan hem. Hij heeft niet eens het fatsoen genomen om te laten weten dat hij meeleeft.'' Eerder zei vader Ad Vermeulen al tegen Omroep Brabant dat Uri Rosenthal te weinig doet voor zijn zoon. In het radioprogramma 'Alles Mag op Zaterdag' noemt Ad Vermeulen Uri Rosenthal 'kil en afstandelijk'.
Vanuit het ministerie is er volgens de familie wel contact over de zaak geweest.
Rechtszaak
Donderdag werd Erwin Vermeulen voorgeleid voor de rechter in Wakayama. De rechtbank in Japan doet op 22 februari uitspraak in de zaak. In de aanloop naar de uitspraak is er op 16 februari nog een zitting waarin onder andere een getuige van Sea Shepherd zijn verhaal zal doen.
Volgens een woordvoerder van de milieuorganisatie maakte Vermeulen vrijdag in de rechtszaal een redelijke indruk, maar kon hij niet met hem praten. "Het ziet er steeds beter uit, want er blijft van de zaak weinig over", zei de zegsman.
Benefietconcert
Afgelopen weekend werd door vrienden van Vermeulen een benefietconcert gegeven in het Veldhovense jongerencentrum Oreon. Er werd ruim 3000 euro opgehaald. Dat bedrag zal worden besteed aan de kosten voor de verdediging van Vermeulen.
Meer over dit onderwerp:
erwin vermeulen sea shephard acties rechtszaken