Twee jaar cel geëist voor zware mishandeling met karatetrap op Stadhuisplein Eindhoven
De Eindhovense verdachte stond terecht voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Hij stond dinsdag samen met zijn 24-jarige broer voor de rechter in Den Bosch.
De twee lieten volgens justitie op de vroege ochtend van Nieuwjaarsdag een spoor van geweld achter in de binnenstad van Eindhoven. Na verschillende opstootjes kregen ze het slachtoffer op het Stadhuisplein in het vizier, waarna de 22-jarige Eindhovenaar hem zonder aanleiding zou hebben geslagen en geschopt. De man werd met een trap tegen de grond gewerkt en zou daarna nog tegen het hoofd zijn geschopt.
Gescheurde kaak en gebroken tandenDe 37-jarige man bleef na de mishandeling bewusteloos achter op straat. Hij brak zijn tanden, scheurde zijn kaak en liep een zware hersenschudding op.
Zijn vader las in de rechtbank de slachtofferverklaring voor. Volgens de vader gaat het fysiek weer aardig met de mishandelde man. Maar psychisch is hij 'nog niet de oude: "Hij is wat meer teruggetrokken en staat anders in de samenleving. Als hij buiten is, is hij veel alerter en houdt hij mensen in de gaten. Hij is niet meer vrij."
CamerabeeldenIn de zaak spelen camerabeelden een grote rol. Er zijn beelden van de mishandeling op het Stadhuisplein, maar die zijn niet heel duidelijk. Deze, en andere beelden van het agessieve tweetal dat huishield in het centrum van Eindhoven, zijn vertoond bij Bureau Brabant.
Volgens de advocaat van de hoofdverdachte staat helemaal niet vast dat de man op de camerabeelden zijn cliënt is. "Geen enkele agent had mijn cliënt herkent op die beelden, terwijl hij toch een bekende van de politie is. Maar nadat de beelden op televisie waren en er een tip in zijn richting wees, herkenden agenten hem ineens wel. Dat vind ik onvoldoende bewijs. En nog erger, er ontbreken zestien cruciale seconden in het beeldmateriaal. Juist daar hadden de mannen op de beelden veel beter herkend kunnen worden want een van hen liep daar vlak bij een camera. Het lijkt wel gemanipuleerd."
'Zwaar vergrijp'Volgens justitie gaat het om een zwaar vergrijp dat grote gevolgen heeft voor het slachtoffer. Ook zorgde de mishandeling voor commotie in de samenleving. "Door de beelden die te zien waren in Bureau Brabant, raakt het velen in de omgeving", aldus de officier van justitie. De 22-jarige verdachte heeft vaker voor geweld vastgezeten.
De 24-jarige broer was niet direct betrokken bij de mishandeling, maar hij maakte zich wel schuldig aan andere opstootjes die nacht. Tegen hem werd zes maanden celstraf geëist voor openlijke geweldpleging, waarvan drie maanden voorwaardelijk.