Code oranje voor natuurgebied Kalmthoutse Heide bij West-Brabant

8 juni 2013 om 08:15
De kans op brand is erg groot op de Kalmthoutse Heide in België, een bosgebied dat aan Brabant grenst. Door de droogte en de hoge temperaturen is sinds zaterdagavond code oranje van kracht. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos, de 'Vlaamse Staatsbosbeheer'.
Geschreven door

Code oranje is de op één na hoogste alarmfase. Dit betekent dat de brandtoren elke dag wordt bemand, zodat er snel kan worden ingegrepen als er brand uitbreekt. De brandweer zet extra mankracht en materiaal in en vraagt ouders om hun kinderen niet zonder toezicht het terrein op te laten komen. Ook wordt roken in en bij het gebied afgeraden.
Grensoverschrijdend natuurgebiedDe Kalmthoutse Heide maakt deel uit van Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, een grensoverschrijdend natuurgebied. Aan dat gebied grenzen ook de Brabantse plaatsen Huijbergen, Hoogerheide en Ossendrecht.
In mei 2011 woedde voor het laatst een grote brand op de Kalmthoutse Heide. Meer dan 600 hectare ging toen in vlammen op. In april 1996 was er ook een vergelijkbare megabrand.
De droogste periode is meestal in het voorjaar als er nog geen blaadjes aan de bomen zitten.

Wachten op privacy instellingen...