RKC Waalwijk wint met 3-0 van FC Groningen en klimt naar 11e plek

5 februari 2012 om 19:32
RKC Waalwijk heeft zondag verrassend gewonnen bij FC Groningen: 3-0. Twee doelpunten binnen vijf minuten zetten de Waalwijkers op het juiste spoor. Rick ten Voorde en Petter Andersson (e.d.) zorgden in de beginfase voor de treffers.

Verdediger Guy Ramos sloeg na de rust toe. RKC Waalwijk miste de geschorste Evander Sno geen moment, terwijl Krisztián Németh ook nog de paal raakte.
Goed begin
RKC startte geweldig op de goedgekeurde maar amper bespeelbare grasmat in Groningen. Al na 46 seconden kreeg Krisztián Németh een strafschop mee, toen scheidsrechter Liesveld oordeelde dat Kees Kwakman de Hongaarse spits van RCK vasthield binnen het strafschopgebied. FC Groningen protesteerde hevig, maar Rick ten Voorde schoot feilloos raak.
Eigen goal Andersson
De voor iets meer dan de helft gevulde Euroborg was nog niet bekomen van die schrik of het stond al 0-2. Uit een Waalwijkse hoekschop kopte Petter Andersson de bal bij de eerste paal achter Luciano, zijn eigen keeper.

FC Groningen van slag
FC Groningen, dat moest winnen om aansluiting te houden bij de plaatsen die recht geven op rechtstreekse kwalificatie voor Europees voetbal, was compleet van slag en slaagde er in het restant van de eerste helft eigenlijk niet in serieus gevaarlijk te worden. Pas in de slotfase moest doelman Jeroen Zoet schoten van David Texeira en Dusan Tadic onschadelijk maken. Voor het overige was er geen enkele creativiteit te ontdekken in het Groningse spel.
Uitslag niet geflatteerd
De thuisclub mocht zelfs de handen dichtknijpen, want RKC kreeg nog diverse kansen om de voorsprong te vergroten. Mitchell Schet en Ten Voorde schoten na scherpe counters over en Németh zag zijn lob nog net door Luciano tegen de paal en uit het doel geduwd worden.
RKC klimt naar 11e plek
FC Groningen probeerde na rust terug te komen in het duel, maar na een halve kans voor Nicklas Pedersen schoot verdediger Guy Ramos uit een hoekschop knap de 0-3 binnen. Het was de definitieve doodsteek voor de Groningers. RKC, dat de geschorste Evander Sno niet miste, klom door de zege naar de 11e plek op de ranglijst, ruim boven de degradatiestreep.