Winnie Sorgdrager: 'meeste renners gebruikten doping'

16 juni 2013 om 12:59
nl
Het overgrote deel van de Nederlandse wielrenners gebruikte aan het eind van de jaren '90 en begin deze eeuw doping. Dat heeft de Commissie Anti-Doping Aanpak onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager geconcludeerd.
Geschreven door

De commissie presenteerde maandag in Den Haag haar bevindingen in het rapport 'Meedoen of stoppen'. Veel renners uit die tijd voelden zich gedwongen tot de keuze om doping te gebruiken of anders te stoppen met wielrennen.
"Het was in hun ogen cruciaal voor het slagen van hun wielercarrière en het simpelweg kunnen voldoen aan de basale verwachtingen van de ploegleiding", stelde de commissie vast na gesprekken met tientallen personen, onder wie (oud-)wielrenners, ploegleiders en medisch begeleiders.
CultuurveranderingDe commissie stelt voor de cultuurverandering in het Nederlandse wielrennen tegen doping verder te ondersteunen en te stimuleren. Onder meer met maatregelen die gericht zijn op gedragsverandering. Oud-renners zijn bijvoorbeeld bereid om jonge renners op de gevaren en onwenselijkheid van doping te wijzen.     Ook moet de wielersport meer kennis en deskundigheid van buitenaf verwelkomen en daarnaast kan de organisatiestructuur in het wielrennen beter. De commissie bepleit ook veranderingen in de anti-dopingaanpak om de pakkans te vergroten, waarbij notoire gebruikers harder moeten worden gestraft. De verantwoordelijkheid voor controles en straffen moeten worden weggehaald bij de internationale wielrenunie UCI om belangenverstrengeling te voorkomen.
WerkgroepDe Nederlandse wielerbond KNWU komt met een werkgroep waarin de aanbevelingen van de Commissie Anti-Doping Aanpak moeten worden omgezet in acties en maatregelen. Dat zei voorzitter Marcel Wintels uit Tilburg maandag bij de presentatie van het rapport. "Wij nemen de aanbevelingen zeer ter harte."
Voor ploegleider Daan Luijkx van de Brabantse wielerploeg Vacansoleil-DCM is het rapport van de Commissie Anti-Doping Aanpak een bevestiging dat doping jarenlang in de structuur van het wielrennen zat gebakken. "We hadden deze analyse zelf ook al gemaakt", stelde Luijkx maandag. "Het is fijn om te horen dat een onafhankelijke commissie dit met een onderzoek heeft vast weten te stellen."   
SponsorLuijkx hoopt dat het met de bevindingen van de commissie makkelijker wordt om een nieuwe sponsor voor zijn wielerploeg te vinden. Vacansoleil, dat in 2009 instapte, haakt na dit namelijk af. "We hebben nu weer een extra poot om op te staan."
"Het gaat niet om de vraag hoeveel mensen doping gebruikten, maar om de vraag hoe breed die cultuur was verspreid en hoe het precies werkte", vertelt hoogleraar Sportontwikkeling en commissielid Maarten van Bottenburg tegen Omroep Brabant. "Dat is het nieuwe van dit rapport." 
Anonieme gesprekkenDe commissie sprak met veel mensen uit de wielerwereld. "Het waren vertrouwelijke, anonieme gesprekken waar iedereen de mogelijkheid had om zijn hart te luchten en te vertellen hoe het werkte. En ik denk dat dat heel goed heeft gewerkt", aldus Van Bottenburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.