Directeur Bart de Boer weg bij Efteling: 'Geen verband met conflict personeel' - Omroep Brabant
Video

Directeur Bart de Boer weg bij Efteling: 'Geen verband met conflict personeel'

17 juni 2013 om 19:54
nl
Directeur Bart de Boer stopt op 1 september bij de Efteling. In overleg met de Raad van Commissarissen is besloten om zijn contract te beëindigen, maakt het attractiepark in Kaatsheuvel maandag bekend.
Geschreven door

De Efteling zegt dat na een periode van zeer sterke groei de nadruk de komende jaren komt te liggen op consolidatie. "Beide partijen zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe fase een andere manier van leidinggeven vraagt", staat in een verklaring. "Bart de Boer is van plankgas geven, de Efteling van gematigd gasgeven", licht woordvoerder Koen Sanders toe.
Bart de Boer lijkt het met die verklaring eens. In een tweet schrijft hij dat hij het jammer vindt om de Efteling te verlaten. "Maar consolidatie en Bart de Boer horen niet bij elkaar. Het zij zo."
Conflict met personeelDe aankondiging komt op een moment dat de Efteling veel kritiek krijgt van het personeel. Het bedrijf is in een conflict verwikkeld met een deel van de medewerkers over het verdwijnen van de toeslag voor werk op zondag. De zaak komt voor bij de rechter.
Personeelsleden klagen (anoniem) in de media over een verziekte werksfeer, intimidatie en een angstcultuur en ze geven de schuld aan de directie. De Efteling laat weten dat het vertrek van de directeur en het conflict 'oprecht' los van elkaar staan.
Eindhoven AirportBart de Boer werd in juni 2008 topman bij de Efteling. Voorheen was hij algemeen directeur van Eindhoven Airport. Hij volgde bij het attractiepark Ronald van der Zijl op, die met pensioen ging.
Onder het bewind van De Boer werden nieuwe attracties als achtbaan Joris en de Draak en openluchttheater Raveleijn geopend. Ook ging vakantiepark Bosrijk open en is sinds enkele jaren ook het park in de winter open.
Minder investeringen dan voorgaande jarenHet aantal bezoekers steeg tot 4,2 miljoen vorig jaar. Er werd 220 miljoen euro geïnvesteerd. Die inhaalslag was nodig om in de top van Europa te blijven. De Efteling laat maandag desgevraagd weten dat het bedrijf blijft investeren maar niet in de mate van afgelopen vijf jaar. Voor aangekondigde plannen heeft het vertrek van De Boer geen gevolgen, aldus een woordvoerder.
Lid Henk Kivits van de Raad van Commissarissen zal vanwege het vertrek van De Boer tijdelijk de Raad van Bestuur ondersteunen. Hij zal daarnaast onder andere een advies uitbrengen over de toekomstige invulling van de positie van bestuursvoorzitter. Het is niet bekend wat De Boer na de Efteling gaat doen, aldus woordvoerder Sanders.
ToekomstPretparkexpert Goof Lukken zegt in het programma Onder Ons dat de nieuwe directeur moet kijken naar de internationale markt. ''De groei in Nederland is eruit. Er zal nu gekeken moeten worden naar de rest van Europa.'' Daar kunnen de Nederlandse bezoekers iets van gaan merken zoals sprookjes in andere talen. ''Ook moet het park nog meer een beleving worden om zo bezoekers te trekken die er een weekendje van maken'', aldus de expert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.