Afscheid van Bart de Boer, bevlogen topman van de Efteling

16 juni 2013 om 20:30
Bart de Boer (foto: ANP)
Bart de Boer (foto: ANP)
Bart de Boer, de baas van de Efteling, verlaat het sprookjespark nadat het bestuur nadrukkelijk heeft gekozen voor een rustigere periode. Bart de Bouwer, zoals de directeur ook wel genoemd wordt, moet plaatsmaken voor een bestuurder die het maximale kan halen uit de talloze investeringen van de afgelopen jaren.
Geschreven door

De Boer trad in 2008 aan als directievoorzitter met als doel om het pretpark uit te laten groeien tot een van de grootsten van Europa.
Forse omzetstijgingIn de vijf jaar die volgden, investeerde hij 221 miljoen in nieuwe attracties en het bungalowpark Bosrijk. Dat wierp zijn vruchten af: het bezoekersaantal steeg van 3,2 miljoen in 2008 naar 4,2 miljoen in 2012 en de omzet steeg met tientallen miljoenen.
"Onze vertrekkende directeur is destijds onder andere binnengehaald omdat we een inhaalslag wilden maken met ons attractiepark. Zijn taak was om bij de top drie beste pretparken van Europa te horen en dat is gelukt. Onder Barts leiding hebben we het beoogde resultaat bereikt", zegt zijn woordvoerder.
De scheidende directievoorzitter wilde maandag niet voor de camera verschijnen.
Diplomatiek hardZijn vrienden beschreven hem in 2008 als 'een moderne en vriendelijke regent'. De opstappende directeur van de Efteling groeide via diverse functies bij de Albert Heijn in zijn geboorteplaats Zaandam en marketing- en directiefuncties bij Esselte Abonnee TV uit tot 'De Bouwer' bij Eindhoven Airport. Hij werd destijds omschreven als een man die gemakkelijk met zijn personeel overweg kan, maar ook diplomatiek hard kan zijn.
Spectaculaire groei Eindhoven AirportOnder zijn leiding maakte het vliegveld een spectaculaire groei door. Van nog geen 350.000 passagiers per jaar in 2000, groeide het aantal bezoekers in 2007 naar meer dan 1,5 miljoen.
Daarna vloog hij door naar de volgende 'jongensdroom', zoals hij het zelf omschreef. Daar komt per 1 september een einde aan. Wat De Boer hierna gaat doen, is nog onbekend.

Wachten op privacy instellingen...