Het ganse land aan de wilde gans: 'Ganzenlever, ganzenborst of toch ganzenballetjes'

18 juni 2013 om 21:09
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Studenten HAS presenteren gerechten met gans
Hoe kom je van het overschot aan wilde ganzen af? Gedeputeerde Johan van den Hout had zijn servetje al omgedaan toen hij met het idee kwam dat wilde ganzen een heuse delicatesse zijn. Hij zette daarom de Hogere Agrarische School aan de slag de lekkerste ganzenhapjes te maken.

De ganzenballen vlogen woensdagmiddag in het rond in de Orangerie in Den Bosch. De ene na de andere creatie kwam voorbij. Verslaggever Rene van Hoof moest zijn smaakpapillen aan het werk zetten.
'Ganzenballetjes'Volgens Van Hoof lijken de ganzenballen veel op gehaktballen, alleen zijn ze iets anders gekleurd. Maar het smaakt naar behoren. Ook de andere ganzenhapjes zoals ganzenlever gingen er als zoete koek. Ook de bezoekers
Wilde ganzen hebben buiten geleefd en veel soorten voedsel gegeten. Daarom is het vlees van de wilde gans ook zeer mager in vergelijking met de tamme gans. En voor wie worstelt met de kilootjes: wilde gans is hierdoor een stuk gezonder dan tamme gans.
Vlees, vis en gans? Het zal nog even duren voordat ganzenvlees is ingeburgerd in Nederland en overal op het menu staat. Aan de smaak lijkt het in ieder geval niet te liggen. "Het is echt heel lekker",  laat een enthousiaste bezoeker weten. "Nu nog afwachten totdat het in de winkel ligt."

Wachten op privacy instellingen...