Veldhovense milieuactivist Erwin Vermeulen vrijgesproken

VELDHOVEN - De Veldhovense milieuactivist Erwin Vermeulen is door de Japanse rechter vrijgesproken van het mishandelen van een dolfijnjager. Dat bevestigde de familie woensdagochtend. Vermeulen is naar eigen zeggen opgelucht.
Vermeulen werd halverwege december opgepakt als lid van de milieuactiegroep Sea Shepherd. Hij zou een Japanse dolfijnjager hebben geduwd tijdens het maken van foto's van een dolfijnentransport. Vermeulen protesteerde in Japan tegen de dolfijnenjacht.

Vrijgesproken
Het Japanse Openbaar Ministerie eiste aanvankelijk een gevangenisstraf tegen de milieuactivist, maar dat werd uiteindelijk een geldboete van duizend euro. De rechter sprak Vermeulen woensdag op alle punten vrij. De Japanse aanklager kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Vermeulen mag dat besluit in Nederland afwachten. De activist vertrekt naar verluidt nog deze week naar Nederland.

Onverwacht
De vrijspraak is een voorbeeld van extreme moed van de Japanse rechter, liet Sea Shepherd in een reactie weten. Het vonnis is volgens de dierenrechtenorganisatie volkomen onverwacht, omdat verdachten in Japan schuldig zouden zijn tot het tegendeel is bewezen.

'Niet geduwd'
Vorige week werd bekend dat Vermeulen op vrije voeten kwam. Erwin zou de dolfijnjager niet hebben kunnen duwen, omdat hij zijn handen vol had met een statief, een camera met telelens en een walkietalkie, aldus de verdediging. Vermeulen werd kort daarop vrijgelaten. Hij moest wel tot woensdag in Japan blijven vanwege de definitieve uitspraak.