Video

Varkensvet verwarmt Pieter van den Hoogenband Zwemstadion Eindhoven

23 juni 2013 om 22:57
nl
Wie goed kan ruiken kan in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven de geur van varkens herkennen. De vier zwembaden in het zwemcentrum Tongelreep worden verwarmd door het varkensvet bioline. In Binnenlands Bestuur beaamt hoofd technische zaken van het zwemcomplex Marc Bax dat er een 'zeer lichte geur van varkens' hangt.
Geschreven door

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion wordt verwarmd met de laatste restjes varkensvet die bij destructiebedrijf Rendac in Son worden geperst uit varkenskadavers. Bax vertelt in Binnenlands Bestuur, het blad voor de Nederlandse overheid, dat het de 'ideale brandstof' is. Tankwagens hoeven maar een paar kilometer te rijden om het brandbare goedje in een ondergrondse tank te pompen.
'Ranomi zwemt op varkensvet'De bioline wordt gebruikt om een scheepsmotor aan te sturen. Deze produceert sinds 2008 zo'n 17 miljoen kilowattuur per jaar. Drie miljoen is voor het zwembad, de rest wordt als groene stroom teruggestuurd en voorziet 4200 Eindhovense huishoudens van energie.
De warmte is een bijproduct van de motor, die wordt gebruikt voor de verwarming van het water en de binnenlucht van de zwemzalen. Recreatiezwemmers zwemmen het liefste in water van 31 graden. Een professionele wedstrijdzwemmer als Ranomi Kromowidjojo prefereert een temperatuur van 27,2 graden.
Gasverbruik flink verminderdHet Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep bestaat uit twee delen: het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor wedstrijdzwemmers en een recreatiegedeelte. In totaal zijn er vier baden met een totale inhoud van twaalf miljoen kubieke meter. Het is een van de grootste zwemcomplexen van Europa. Het gasverbruik is flink verminderd door innovaties als bioline.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.