Frauderende hoogleraar Diederik Stapel sluit deal met justitie en krijgt 120 uur werkstraf

27 juni 2013 om 11:57
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Diederik Stapel krijgt 120 uur werkstraf
De frauderende Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel krijgt een werkstraf van 120 uur voor het verzinnen en het vervalsen van onderzoeksresultaten. Hij heeft een deal gesloten met justitie.
Geschreven door

In die deal is ook afgesproken dat hij afstand doet van het recht op ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat komt neer op anderhalf jaarsalaris.
Zes publicaties onderzochtVoor het strafrechtelijk onderzoek van justitie zijn zes publicaties van de frauderende hoogleraar onderzocht. Het gaat om twee publicaties uit zijn Groningse periode en vier uit de tijd dat hij voor de Universiteit van Tilburg werkte.
Het onderzoek van justitie onderstreept de bevinding in het rapport van de Commissie-Levelt. Die commissie concludeerde dat in 55 van de 130 publicaties van Stapel 'onzuiverheden voorkomen'. Stapel verzon data voor zijn onderzoeken.
Beschadigde belangenStapel heeft hiermee in strijd gehandeld met de wetenschappelijk integriteit, zo vindt justitie. Ook beschadigde hij belangen van studenten met wie hij samenwerkte. Wel blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek dat hij geen misbruik heeft gemaakt van subsidie die hij kreeg voor zijn onderzoeken.
"Deze gelden zijn verstrekt voor het uitvoeren van onderzoek en zijn daaraan ook besteed. De subsidiegelden zijn voornamelijk besteed aan personeelskosten. Het personeel heeft de werkzaamheden verricht die van hen konden worden verwacht", zo schrijft justitie in een verklaring.
Afstand van doctorstitelStapel deed al eerder afstand van zijn doctorstitel. Hij werkte volgens het OM goed mee aan het strafrechtelijk onderzoek en aan het onderzoek van de Commissie-Levelt. Bovendien vindt justitie bewezen dat er geen sprake is van persoonlijke zelfverrijking.
Met die omstandigheden is rekening gehouden bij het bepalen van een strafmaat. Justitie zegt ook naar de benadeelde studenten te hebben geluisterd. "Zij gaven aan niet nog een keer de pijnlijke details van de zaak in de rechtszaal te willen bespreken", aldus een woordvoerder.
Straf voorgelegdJustitie heeft de straf en de voorwaarden aan Stapel voorgelegd en hij is ermee akkoord gegaan. Daarmee is de strafrechtelijke vervolging van de hoogleraar afgerond en komt de zaak dus niet meer voor de rechter.
In een reactie liet Stapels advocaat Stijn Franken vrijdag weten dat het goed is dat de zaak nu is afgerond. "Diederik Stapel is blij dat zijn zaak met een schikking is afgedaan", zo zei Franken.
Stapel wil niet in de media"Ook voor zijn collega's en familie is mijn cliënt blij dat het nu voorbij is." Stapel wil zelf niet reageren. Franken en Stapel mochten de persverklaring die het OM vrijdagochtend verspreidde van tevoren doornemen. "Het is natuurlijk niet mijn verklaring, maar een verklaring van justitie. Er staan in ieder geval geen feitelijke onjuistheden in", zo zegt Franken.
Ook de Universiteit van Tilburg is tevreden met de afronding van de zaak. "We zijn blij dat er nu een einde is gekomen aan deze periode",  zei een woordvoerder van de universiteit van Tilburg.

Wachten op privacy instellingen...