Belgische beslissing over opslag kernafval bij Brabantse grens laat nog lang op zich wachten

30 juni 2013 om 19:11
nl
België zou dit jaar al beslissen of hoogradioactief kernafval wordt opgeslagen in de grensstreek met Nederland, zo schrijven sommige Vlaamse media, maar daar klopt niets van. Dat zegt het Belgische Niras, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen.
Geschreven door

"Die beslissing gaat nog heel lang duren. Eerst wordt gekeken hoe het opgeslagen gaat worden. Daarna volgt een nationaal dialoog, want in België ligt het opslaan van kernafval ook gevoelig. Als duidelijk is hoe we het gaan doen, wordt pas de plek gekozen."
Hoogradioactief afval ligt vlakbij BrabantHet streven is om in 2040 met de opslag onder de grond te starten. Intussen is er kernafval ondergebracht in het Belgische Dessel en dat is net over de grens bij Eersel.
Daar ligt al langer laagradioactief afval opgeslagen (sinds de jaren negentig van de vorige eeuw volgens een woordvoerder van Niras), maar tegenwoordig ligt daar ook hoogradioactief afval in containers in een bunker opgeslagen. Het gaat om ongeveer 400 vaten.
Nog een ladingHet afval blijft daar liggen tot een definitief besluit is genomen over de opslag. Er ligt nog een lading in het Frans La Hague te wachten. Die lading komt waarschijnlijk volgend jaar in Dessel terecht. Een deel van het hoogradioactieve kernafval is opgeslagen in Doel en Tihange.
Het ministerie van Economische Zaken in Nederland zegt in principe niet te controleren of die opslag op de juiste manier plaatsvindt. "Er zijn internationale afspraken en richtlijnen als het gaat om de opslag van radioactief afval. Die gelden ook voor België. Andere landen hebben net als Nederland een orgaan dat die opslagplaatsen controleert, België ook."
Zo diep mogelijkUiteindelijk moet het Belgische kernafval dus allemaal op een plek onder de grond terechtkomen. De provincie Brabant, enkele Nederlandse grensgemeenten en Brabant Water zijn verontrust over de mogelijkheid dat het definitief in de grensstreek in de grond terechtkomt. Wat hen betreft moet dit dan zo diep mogelijk.
Het Niras zegt op de hoogte te zijn van de Nederlandse wensen, alleen kan de instelling nog niet aangeven of het afval ook zo diep mogelijk de grond in gaat.
Tientallen jaren"Die beslissing is nog niet genomen. Er zijn in België ook een hoop belangen die meespelen. Onderzoeken en dialoog moeten uitwijzen hoe het in de toekomst allemaal gaat gebeuren en dat proces kan tientallen jaren duren."
Tot die tijd lijkt het er dus op dat een groot deel van het hoogradioactieve spul vlak over de grens in Dessel blijft liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.