Stuifmail 14 juli: wespennest en een pop van een lieveheersbeestje

13 juli 2013 om 13:22
nl
Boswachter Frans Kapteijns krijgt wekelijks vragen over opvallende voorwerpen en dieren uit de natuur. Hij beantwoordt ze in Stuifmail in het radioprogramma van Willem-Jan Joachems. Met deze week onder meer: een pop van een lieveheersbeestje en een wespennest.
Geschreven door

Parende pauwoogpijlstaartenGeweldig, je hebt een fantastisch moment meegemaakt Toon Vlaminckx. Op de foto zie ik namelijk een paring van de heer en mevrouw pauwoogpijlstaart. Pauwoogpijlstaarten, ook wel avondpauwogen genoemd, horen bij de kleurrijke nachtvlinderfamilie, de Pijlstaarten. Dit vanwege een duidelijk pijl op de staart bij de rupsen. De pauwoogpijlstaarten komen vaak voor in de buurt van rivierbeddingen, moerassen en vochtig grasland. Ze hebben als waardplant wilgen.
Rups van de witvlakvlinderOp de wat vage foto kan ik volgens mij toch duidelijk de rups van de witvlakvlinder onderscheiden. Op de vraag van Kitty Doninicus of de haren irritant kunnen zijn voor de menselijke huid durf ik dan ook nee te zeggen. De haren van deze rups zijn onschuldig. Overigens is de rups op een jonge leeftijd veel feller gekleurd,dan een volgroeide rups. Bij onderzoek is men er achtergekomen dat er een spanningsveld is tussen schrikkleuren en schutkleuren. Het blijkt namelijk de kleinere felgekleurde jonge rupsen nauwelijks opvallen voor vogels. Dit effect neemt af bij groter worden van de rupsen! Heel bijzondere aanpassing dus. Tevens is het heel bijzonder dat de vrouwtjes van deze witvlakvlinder geen vleugels hebben.
Kuiltje van de mierenleeuwOp de foto zie je een kuiltje of trechter van een mierenleeuw. Daarnaast zie j een kever op de wand van die trechter en onderin net boven het zand steken de kaak van de larf van de mierenleeuw uit. Larven van mierenleeuwen maken een trechter in het zand, en in het midden van zo'n trechter verschuilen zij zich. Enkel de kaak zie je soms iets boven het zand uitsteken. Wanneer er een mier of ander klein diertje zich in dat kuiltje of trechter zich begeeft, lukt het ze niet meer om tegen de wand op te klimmen. Langzaam zakt zo'n insect naar beneden en dan grijpen de larven met hun sterke kaken zo'n prooi.
Pop van een lieveheersbeestjeOp de foto zie je een pop van een lieveheersbeestje. Nadat uit een eitje een larve, die helemaal niet op een lieveheersbeestje lijkt, is gekomen, gaat deze larve zich voeden met vooral luizen. Larven eten heel veel en als ze groot genoeg zijn krijgen ze hun laatste vervelling. Daarna hechten ze zich vast op een blad om te verpoppen. Ze lijken in het begin nog steeds op zo'n larve. Daarna veranderen ze en worden ze korter en dikker, en dat zie je op deze foto. Weer na een poosje barst de larvenhuid open en komen er gele poppen tevoorschijn. Binnen in zo'n pop groeit dan met schokken een lieveheerbeestje, maar daar zie je niets van. Op een bepaald moment barst zo'n pop open en komt dat lieveheersbeestje naar buiten. De jonge kevert is nog niet op kleur en zijn schildvleugels moeten nog uitharden, maar dat gaat wel snel.
WespennestDe vraag is welk volk is hier een nest aan het bouwen? Op de begeleidende foto kan je heel duidelijk zien, dat hier de gewone wesp bezig is. Wel heel mooi hoe ze van hout een papier-maché nest maken. Mocht het niet al te dicht bij huis zitten of op een plek in de tuin buiten je zitplaatsen, laat het dan svp zitten. Wespen zijn namelijk heel belangrijk. Het zijn predators op allerlei soorten insecten, ook de lastige voor ons mensen.
Gedicht van Loes Westgeest: Grijze grauwe miezermorgen
Ga toch in de bossen lopenZet je longen openHoren, zien en ruikenGeritsel in de struikenMezen, merels, vinkenLaten hun roep reeds klinkenAl je zintuigen gebruikenKnoppen die ontluikenKamperfoelie geeft al bladDe eerste tekenen zijn datMet de winter is het zowat gedaanHet voorjaar komt er aanVergeten zijn de zorgen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!