Video

Pissen voor kunstmest: kruikenzeiken wordt opnieuw ingevoerd op Tilburgse kermis

14 juli 2013 om 13:53
nl
In Tilburg wordt met de kermis het kruikenzeiken geherintroduceerd. Tienduizenden liters urine van kermisbezoekers wordt tijdens de kermis in zogeheten plaskruizen verzameld voor recycling: "lekker pissen", is één van de eerste reacties op straat.
Geschreven door

Zeiken kunnen de inwoners van Tilburg als de beste. Vroeger was zeiken in een kruik bedoeld om de wol mee te wassen voor de Tilburgse textielindustrie. Tegenwoordig zeiken ze over van alles en nog wat. Een nieuw pispraatje wordt de herintroductie van het kruikenzeiken met de kermis.
Pissen voor kunstmestWaterschap de Dommel en de gemeente Tilburg gaan kermispis verzamelen in zogeheten plaskruizen. De naar verwachting honderdduizend liter opgevangen kermisurine zal bij een gespecialiseerd bedrijf worden verwerkt tot grondstof voor kunstmest.
Twee jaar geleden was het gemeenteraadslid Peter van Gool die als eerste met het idee kwam om pis te verzamelen, van dat idee werd echter nooit meer iets gehoord  
Hoofd kruikenzeiker Joost Moller Het kermispissen wordt door kermiswethouder Joost Moller op zaterdag 20 juli officieel geïntroduceerd met een zeik in een echte Tilburgse kruik. De kruik wordt momenteel gemaakt bij de Tilburgse carnavalsstichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.