Nederlandse vrouwen uitgeschakeld op EK voetbal in Zweden

16 juli 2013 om 22:18
Voor de Nederlandse voetbalsters is de Europese eindronde in Zweden uitgelopen op een enorme teleurstelling. Oranje verloor woensdag in Växjö ook van IJsland (0-1), waardoor het al in de groepsfase is uitgeschakeld. Renée Slegers uit Someren, Daniëlle van de Donk uit Valkenswaard en Kirsten van de Ven uit Heesch begonnen in de basis voor Nederland.

Het elftal van bondscoach Roger Reijners startte het EK met het doel beter te presteren dan 4 jaar geleden, toen de 'Oranjeleeuwinnen' tot de halve finale reikten. Na een verdienstelijk gelijkspel tegen Duitsland (0-0) en nederlagen tegen Noorwegen (0-1) en IJsland hoort Nederland bij de vier deelnemers die zich niet voor de kwartfinale plaatsen.
IJsland scoort 0-1Oranje stelde teleur tegen IJsland, dat na dertig minuten verdiend op voorsprong kwam. Dagny Brynjarsdottir kreeg alle gelegenheid om raak te koppen. Helemaal vrij stond de IJslandse. Doelvrouw Loes Geurts had geen schijn van kans. De Friezin leek voor de openingstreffer al twee keer verslagen.
Verdediger Dyanne Bito bracht echter redding op de doellijn. Geurts kreeg ook nog hulp van de paal. Niet alleen Nederland ontsnapte. Lieke Martens, de beste dribbelaar bij Oranje, schoot na 21 minuten via de vingertoppen van de doelvrouw van IJsland op de lat. Spits Manon Melis wist de rebound niet te benutten.
Slordig balverliesNa rust wist Nederland de defensie van de tegenstander beter onder druk te zetten. Veel kansen leverde het vele balbezit niet op. Oranje acteerde voorspelbaar en in een veel te laag tempo. De formatie grossierde ook in slordig balverlies. De meeste aanvallen strandden ook al voor het strafschopgebied van de tegenstander.
Daphe Koster was in de slotfase nog het dichtst bij de gelijkmaker. De verdedigster van Ajax miste, net als Sherida Spitse even later. Zo moest Oranje na een gelijkspel tegen Duitsland en verlies tegen Noorwegen en zonder dat het ook maar één keer heeft gescoord alweer afscheid van het EK nemen.