Boeren willen met hek op ecoduct wilde zwijnen tegenhouden

24 juli 2013 om 19:10
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Oink.
1/3 Boeren willen wilde zwijnen op ecoducten tegenhouden
Boeren in Heeze-Leende zijn bang dat de wilde zwijnen die nu in het Leenderbos zitten zich over heel Brabant verspreiden. Want de provincie is bezig dat bos te ontsluiten met twee ecoducten. De boeren hebben wel een oplossing: een anti-zwijnenhek waar andere dieren wel door- of overheen kunnen. De provincie voelt er weinig voor.
Geschreven door

Janus Scheepers is bestuurder bij boerenorganisatie ZLTO en boer in een gebied dat nu nog zwijnenvrij is.  Hij ziet met lede ogen de bouw van het ecoduct vorderen, want hij is er zeker van dat daarover straks de wilde zwijnen naar zijn land zullen tippelen. Op dat land staan onder meer aardappelen, "en daar zijn ze gek op", zegt Scheepers.
Groen en onverkoopbaar"Die paar aardappelen die ze opeten is nog niet het ergste," zegt hij, "maar ze woelen heel veel aardappelen boven de grond en die worden groen en onverkoopbaar." En dus wil hij een raster voor zwijnen zodat die niet over het ecoduct kunnen.
DeurtjeEen beetje raar toch, voor veel geld een ecoduct bouwen en er dan een hek op zetten? "Nee, zegt Scheepers, want de andere dieren kunnen er wel overheen. Een konijn kan door het hek, en een ree kan er overheen springen." Voor een dier als de das kan volgens Scheepers een deurtje gemaakt worden.
Verkeer Bij de provincie voelen ze weinig voor zo'n zwijnenraster. "We bouwen een ecoduct zodat dieren er overheen kunnen, niet om ze tegen te houden," zegt Frits Janssen, hoofd bureau Natuur en Landschap van de provincie.  Volgens hem zouden de dieren ook zonder ecoduct naar de overkant van de A2 gaan, en zou dat gevaren opleveren voor het verkeer. "Daarom kunnen ze beter over het ecoduct gaan".
Scheepers blijft, gesteund door onder meer de gemeente Heeze-Leende,  aandringen op het raster. "De afspraak is dat we streven naar nul wilde zwijnen in Brabant, dan moet je ze niet de kans geven zich te verspreiden."

Wachten op privacy instellingen...