Scholieren Rodenborchcollege in Rosmalen krijgen les in social media

ROSMALEN - Meer dan 300 vrienden op Hyves? Dan ben je gevaarlijk bezig. Een webcam die constant aanstaat? Linke soep. Het is een greep uit de gevarenlijst van social media. Scholieren van het Rodenburg College in Rosmalen kregen die maandagmorgen voorgeschoteld tijdens een lezing van een internet deskundige.
In die lessen wijst socialmedia-expert Jan Willem Alphenaar de scholieren op mogelijkheden om zichzelf en anderen te beschermen tegen misbruik van foto's en filmpjes op internet. "Die worden niet alleen bekeken door je vrienden, maar de hele wereld kan ze zien", zegt Alphenaar in zijn lessen.

Trending topic
Volgens docente Gerty Filiz stonden de lessen al op het programma, toen pikante foto's van een leerling trending topic werden op internet. Haar ex-vriendje had die online gezet.

Alphenaar gaat in zijn lessen ook in op de zogenoemde bangalijsten. Jongens melden daarop welke meisjes gemakkelijk zijn over te halen voor seks. De leerlingen van het Rodenborchcollege ontkennen het bestaan van zo'n lijst op hun school.

Schokkende beelden
Met schokkende beelden legde Alphenaar zijn toehoorders uit dat chatboxen gevaarlijk zijn omdat je soms niet weet met wie je chat. En ook het hebben van te veel vrienden op bijvoorbeeld Hyves of Faceboek is een probleem.

"Vroeger spaarden we Barbies of postzegels, tegenwoordig spaart de jeugd vrienden op social media. Sommigen hebben zelfs wel 1200 vrienden. Dat is gevaarlijk want je kent veel van deze mensen niet persoonlijk. Je hebt dan ook geen idee wat die mensen met jouw informatie doen."