Video

Oud-bisschop Jan Bluyssen (87) van bisdom Den Bosch overleden

7 augustus 2013 om 14:28 • Aangepast 22 november 2020 om 03:36
nl
De 87-jarige emeritus-bisschop Jan Bluyssen van het bisdom Den Bosch is donderdagochtend overleden. Dat heeft het bisdom van Den Bosch bevestigd aan Omroep Brabant. Begin volgende week wordt Bluyssen opgebaard in het Bisschoppelijk Paleis aan de Parade. De uitvaart volgt later die week, op donderdag.
Profielfoto van
Geschreven door

"Zijn gezondheid was al langere tijd broos, maar zijn overlijden is toch onverwacht gekomen", meldt woordvoerder Peter Broeders van het bisdom. "Wij hoorden plots van het overlijden van Bluyssen. Hij overleed vanochtend om kwart over acht." De oorzaak van de dood van de bisschop is nog niet bekend.
In een persbericht [PDF, 120kB] laat het bisdom weten: "Met verdriet laat het bisdom van 's-Hertogenbosch weten dat hedenochtend, donderdag 8 augustus 2013, is overleden Z.H.Exc. Mgr. drs. J.W.M. Bluyssen, emeritus-bisschop van 's Hertogenbosch. Daarom luidden zojuist de doodsklokken van de Sint-Janskathedraal."
Condoleanceregister in Sint-JanIn de Sint-Jan was donderdagmiddag de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. Bluyssen was erg geliefd binnen de katholieke gemeenschap. De begrafenis is volgende week donderdag, op de katholieke feestdag Maria-TenHemelopneming. Een exacte tijd is nog niet bekend. Bluyssen is na Tiny Muskens van Breda de tweede Brabantse oud-bisschop die dit jaar is overleden.
De oud-bisschop werd in juli geopereerd in het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch. Hij was gevallen en liep daarbij een bloeduitstorting op aan het linkerbeen. Toch is zijn dood nog onverwacht gekomen, ook voor de huidige bisschop Hurkmans.
Bisschop in Den BoschJohannes Wilhelmus Maria Bluyssen werd op 10 april 1926 in Nijmegen geboren als zoon van een handelaar in koloniale waren. Hij volgde het klein- en grootseminarie van het bisdom Den Bosch en werd daar tot priester gewijd. Bluyssen werkte van 1950 tot 1953 als kapelaan in Veghel. De drie volgende jaren studeerde hij theologie aan het Angelicum te Rome, met als specialisatie spiritualiteit en mystiek.
In 1961 benoemde paus Johannes XXIII hem onder mgr. Bekkers tot hulpbisschop van Den Bosch met als speciale taak de zorg voor de toekomstige priesters en de liturgie. Van 1966 tot 1984 was Bluyssen de achtste bisschop van Den Bosch, hij nam het over van de toen overleden bisschop Bekkers. Zijn wapenspreuk was quotidie ministrans. Dit betekent 'dagelijks dienstbaar' in het Latijn.
MemoiresBluyssen trad af omdat het slechter ging met zijn gezondheid. Een jaar eerder onderging hij in Utrecht een open hartoperatie. Hij werd toen al vervangen. Na zijn vertrek publiceert hij samen met Gerard Rooijakkers, een vriend van hem, in twee delen zijn memoires, maar hij bemoeide zich niet met de ontwikkelingen in zijn bisdom na de voor velen teleurstellende benoeming van de hulpbisschop van Roermond, J.G. ter Schure, tot zijn opvolger.
Seksueel misbruikBluyssen werd de afgelopen jaren in verband gebracht met het onderzoek naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, dat gedaan werd door een onderzoekscommissie onder leiding van Wim Deetman. Hij zou in de jaren 70 een aantal spraakmakende dossiers hebben vernietigd waarin bruikbare informatie over seksueel misbruik stond. Ook een archief uit de jaren 90 met belastende informatie is verdwenen. Dat was onder gezag van oud-bisschop Jan ter Schure. Bluyssen zei dat hij de archieven heeft weggegooid omdat 'er weinig interessants' bij zat.
Tegen NRC Handelsblad zei de oud-bisschop destijds: "Het was voorbij, de zaken waren afgewerkt. Dat er nog een vraag over zou komen, daar heb ik toen niet bij stilgestaan.'' Bluyssen besloot zijn 50-jarige bisschopsjubileum niet te vieren uit respect voor de slachtoffers van het misbruik.
Bisschop Bluyssen FondsBluyssen richtte ook het het Bisschop Bluyssen Fonds opgericht, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Het fonds is om mensen met een lichamelijke beperking bij te staan. "Bluyssen is een grote stimulator voor het fonds geweest", zegt Odi Bouwmans, die sinds 2005 voorzitter is.
"Tot op de dag van vandaag was hij bij wijze van spreken actief betrokken bij het fonds, dat hij vanuit zijn persoon als ook vanuit zijn priesterschap in het leven heeft geroepen. Wat zijn overleden concreet betekent voor het fonds weten wij nog niet, maar het gemis zal zeer groot zijn."
[YouTube:body:http://youtu.be/TPzsfbVLa64]
RKK Kruispunt Actueel zendt vrijdagmiddag over Bluyssen In Memoriam uit om 17.05 uur op Nederland 2. Het programma Schepper & Co (NCRV) komt hiermee te vervallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.