Video

Projectontwikkelaar Heja in Breda failliet

12 april 2012 om 17:01
nl
Heja Projektontwikkeling BV in Breda is failliet. De rechtbank in Breda heeft vrijdagmorgen het faillissement uitgesproken. Ook een dochteronderneming van Heja, De Stylingmakelaar BV, is bankroet.
Geschreven door

Het besluit van de rechter volgt op het verzoek van de bewindvoerders. Heja verkeert al lang in financiële problemen. Het bedrijf is betrokken bij diverse bouwprojecten in onder meer Breda en Eindhoven.
Twee curatorenMr. Schraven van De Voort advocaten in Tilburg en mr. Tiesing van RST advocaten in Breda zijn benoemd tot curator. Ze waren al als bewindvoerder bij deze zaak betrokken.
Voor Heja is een zogeheten afkoelingsperiode afgekondigd voor twee maanden. In deze periode kunnen geen goederen worden opgeëist van dit bedrijf, behalve als de rechter-commissaris hiervoor toestemming geeft. De curatoren hebben nu de tijd om de boedel te inventariseren en om orde op zaken te stellen.
Economische malaise oorzaakHeja is onder meer begonnen aan een appartementencomplex en parkeergarage bij het Philips Stadion in Eindhoven en is ook actief bij het gebied rondom het NAC-stadion in Breda. Curator Schraven zegt dat het bedrijf 'in de ruime omgeving van Breda' bij ongeveer tien lopende projecten betrokken is. Hij noemde de economische malaise in de vastgoedmarkt als een oorzaak voor het faillissement.
In de meest recente jaarrekening staat dat er eind vorig jaar een acuut probleem is ontstaan, omdat een geldverstrekker een kredietovereenkomst niet nakomt. Over de totale schuld van het bedrijf kon de curator nog niks zeggen. De gemeente Eindhoven maakte eerder zelf bekend zes ton tegoed te hebben van het bedrijf. De gemeente Breda heeft nog 1,9 miljoen euro tegoed van Heja.
NAC BredaHet is nog onduidelijk wat het faillissement van Heja voor NAC Breda betekent. De voetbalclub startte enkele jaren geleden samen met Heja een ontwikkelingsproject voor het gebied rondom het stadion. Door de verkoop van de grond heeft NAC uit dat project nog 1,2 miljoen euro te goed.
Dat geld moet, zo blijkt nu, niet van Heja komen. Het bedrijf heeft die activiteit namelijk enige tijd geleden al ondergebracht in een andere BV, genaamd Stadionkwartier. NAC heeft dan ook geen overeenstemming met Heja, maar met het bedrijf Stadionkwartier. Het is onduidelijk in hoeverre het Stadionkwartier nog aan Heja verbonden is.
NAC-directeur Ed Busselaar wil er niet veel over kwijt: "De consequentie voor NAC is op dit moment nog niets. Maar dit speelt al maanden. Dus wij zijn ook al maanden aan het kijken wat onze strategie is om ervoor te zorgen dat wij straks een goede positie hebben. Maar er zit een relatie tussen Heja en Stadionkwartier, al zijn die losgekoppeld. Onze strategie vertel ik niet, want daarmee ondermijn ik onze positie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.