Spijt betuigen in de rechtbank: 'Als dader kan je het beter maar wel doen'

14 augustus 2013 om 14:09
nl
De laatste weken wordt er veel spijt betuigd in de rechtbanken door daders, zoals bij de rechtszaak rond de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven. Dat daders spijt betuigen is niet nieuw, wel dat er veel aandacht aan wordt besteed in de media. Volgens rechtsbankdeskundigen kan je als dader maar beter wel spijt betuigen om je straf te beïnvloeden.
Geschreven door

Volgens hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen is er geen serieus onderzoek gedaan naar het tonen van emotie in de rechtbank. Volgens hem is er geen nieuwe trend dat daders spijt betuigen in de rechtbank. "Het is wel zo dat er iets meer ruimte wordt gegeven aan de slachtoffers om hun verhaal te doen."             
'Beter om spijt te betuigen'Volgens Van Koppen kan het geen kwaad als dader om spijt te betuigen in de rechtbank. "Als je stug volhoudt dat je het niet hebt gedaan, lijkt mij dat niet gunstig voor de uitspraak. Als ik dan toch advies zou moeten geven dan kan je beter toch wel zeggen dat het je spijt in plaats van dit niet te doen." 
Justitiespecialist Eric Hesen is het hier mee eens. "Het kan geen kwaad om het wel te doen. De rechter schrijft op dat je spijt hebt betuigd en het wordt wel degelijk meegenomen in de uitspraak.
'Levert letterlijk strafkorting op'De bekende rechtbankverslaggever Chris Klomp kent het Nederlandse rechtsproces op zijn duimpje. "Ik zie niet echt een toename in het aantal spijtbetuigingen. Wel is het zo dat de rechters er dol op zijn. Dan geef je ook aan als dader of je iets wel of niet hebt gedaan. Als je dat doet, levert het letterlijk strafkorting op."
Volgens Klomp heerst er een verkeerd beeld van de rechters in Nederland. "De meeste mensen denken dat ze boos en gemeen zijn. Maar ze willen alleen dat de verdachte het niet meer doet. Daar is ons hele rechtssysteem op gebaseerd."        
'GeenStijl-effect'Volgens Klomp zijn verdachten tegenwoordig beter voorbereid op wat ze zeggen in de rechtbank dan vroeger. "Dat komt vooral door shockblog GeenStijl waardoor zaken onder een vergrootglas komen te liggen. Dat zorgt voor een soort van explosie van publiciteit. Je krijgt dan, zoals in zaak van de kopschoppers in Eindhoven, het hele land over je heen."
Voor verdachten is het de taak om zich goed voor te bereiden. "Dan kan je zelf enigszins beïnvloeden hoe je in de media wordt belicht. Het beschermen van je imago is heel belangrijk anders kom je je hele leven er niet meer vanaf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.