Hoger beroep zaak Maskerbij: hoofdverdachten blijven vastzitten

14 augustus 2013 om 18:46
Het voorarrest van de hoofdverdachten in de drugszaak Maskerbij wordt niet opgeheven. Dat bleek donderdag tijdens de eerste zitting in het hoger beroep. Een van de hoofdverdachten mag wel een week uit zijn cel om zijn ernstig zieke vader te bezoeken. Eerder veroordeelde de rechtbank de leden van de drugsbende van de vermoorde Aran de Jong tot celstraffen tot zes jaar.
Geschreven door

De belangrijkste verdachten gingen in beroep tegen hun straf.
Niet op vrije voetenHoofdverdachte Glenn M. uit Waalwijk, die eerder zes jaar cel kreeg, vroeg donderdag tijdens de pro formazitting om voorlopig op vrije voeten te mogen komen. De rechter ging daar echter niet in mee. Wel mag hij de komende week zijn vader bezoeken, die op sterven ligt.
De andere hoofdverdachte, Serge van L. uit Nuenen, deed geen verzoek om tijdelijk vrij te komen. Hij kreeg eerder 5,5 jaar cel. Van een van de minder belangrijke verdachten, die twee jaar cel kreeg, werd het voorarrest wel geschorst.
Dertien verdachtenIn het hoger beroep in de zaak Maskerbij staan in totaal dertien verdachten opnieuw voor de rechter. De meesten waren het zelf niet eens met hun straf, maar ook justitie gaat in hoger beroep tegen vier verdachten die zijn vrijgesproken of gedeeltelijk vrijgesproken.
Het hoger beroep gaat nog maanden duren. De uitspraak is gepland voor eind maart.
Aran de Jong de grote leiderDe echte leider van de drugsbende, Aran de Jong, werd op 17 november 2012 in de vroege ochtend doodgeschoten, vlakbij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven. Twee weken later begon de rechtszaak tegen hem en zijn bende. De schutter is nog niet gepakt. De politie heeft bewakingsbeelden van de schietpartij vrijgegeven en er is 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.
Volgens justitie verdiende de bende van Aran in totaal 42 miljoen met de drugshandel. De bend verzamelde hennep bij telers in de regio en exporteerde die met honderden kilo's tegelijk naar Italië en Engeland. Maar er werden ook drugs geïmporteerd, drieduizend kilo in een grote zeecontainer vanuit Pakistan. Daarnaast hield de bende zich bezig met het witwassen van drugsgeld. Alle bendeleden hadden hun eigen taken, zoals tussenpersoon, financier, techneuten, geldophaler en contactpersoon met het buitenland.
Groot onderzoekHet grote onderzoek naar een van de grootste drugsbendes van Brabant, dat als codenaam Maskerbij kreeg, begon in 2009. Het lukte justitie om diverse partijen drugs te volgen en te onderscheppen, zonder dat de organisatie doorkreeg dat er een onderzoek liep.
Om bewijs te verzamelen werden onder andere undercoveragenten, telefoontaps, peilzenders en verborgen camera's ingezet. De bendeleden hielden veelal contact via sms-berichten met codetaal. Om de sms'jes te onderscheppen en traceren werd een zogenoemde IMSI-catcher ingezet. In 2011 werd de bende opgerold. Bendeleden werden gearresteerd en dure auto's werden in beslag genomen.
Alles over de zaak Maskerbij nog eens teruglezen? Check dan ons dossier: omroepbrabant.nl/maskerbij.

Wachten op privacy instellingen...