Vermoorde Toon Damen was actief in onderwereld

TILBURG - De 47-jarige Toon Damen die deze week overleed na een schietpartij op klaarlichte dag in Waalwijk, is zeker twee keer veroordeeld voor drugshandel. Hij was tijdens de schietpartij kort uit de gevangenis. Damen zat een celstraf uit van vijf jaar voor drugshandel.
Uit het vonnis van de rechtbank Rotterdam blijkt dat Damen onder andere was veroordeeld voor bezit van 436 kilo amfetaminepasta, 30 kilo amfetamineolie, wapens en munitie.

Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een wilde schietpartij op een woonwagenkamp in Middelburg. Damen raakte toen zwaargewond. De politie wilde tot dusver niet zeggen of Damen een bekende is.

Enkelband
In de onderwereld stond Toon Damen bekend als Kaa, de slang uit de tekenfilm Jungle Book, omdat hij lispelde. Op het moment van de schietpartij was Damen korte tijd met verlof. Bronnen lieten aan het ANP weten dat hij een enkelband droeg. Tegen zijn straf liep nog een hoger beroep. 

Toon Damen werd vorige week op klaarlichte dag neergeschoten bij de kruising Grotestraat-Westeinde in Waalwijk. Er werden zeker vijftien schoten afgevuurd.

De man, die onder meer in Waalwijk en Tilburg heeft gewoond, raakte zwaargewond en overleed dinsdag in het ziekenhuis. De dader of daders gingen er in een bestelbusje vandoor en zijn nog voortvluchtig.

Medeverdachte
Een woordvoerder van het landelijk parket zei vrijdag dat de zaak tegen Damen door zijn dood is beëindigd. De zaak tegen medeverdachte Frank B. (44) uit Oss gaat verder en dient in september bij het hof in Den Haag.