Hersenonderzoek van Erik Matser uit Mierlo met Mourinho: talent voor topsport is aangeboren

17 augustus 2013 om 17:01
nl
Hersenkenner Erik Matser uit Mierlo heeft jarenlang onderzoek gedaan naar talent. Met hulp van Chelsea-coach José Mourinho onderzocht hij of het talent om bijvoorbeeld topsporter te worden aangeboren is. Zondagmiddag vertelde Matser in het radioprogramma Sportlunch over de conclusie: je kunt alleen de top bereiken als je hersenen het vermogen hebben om heel snel te denken.
Geschreven door

F'jes met grote dromen kunnen trainen wat ze willen om profvoetballer te worden, maar als ze in hun brein niet de capaciteit hebben om heel snel informatie te kunnen verwerken, heeft het volgens Matser geen zin.
Snel koppelen"Er is een groot verschil tussen experts en talenten", vertelde Matser. "Een expert is iemand die iets al heel lang doet en het door training heel goed kan. Maar dan ben je nog geen talent."
Volgens de neuropsycholoog kunnen echte natuurtalenten nieuwe feiten heel snel koppelen aan de informatie die ze al hadden. "Ze hebben heel veel inzicht in het spel. Het gedeelte van het brein dat informatie verwerkt werkt bij hen twee keer sneller dan bij gewone mensen."
Nieuwe manier van trainenWat Matser betreft zou er ook op een nieuwe manier getraind moeten worden. "Jonge voetballers moeten bijvoorbeeld ook training krijgen in basketbal en wandklimmen. Door ook heel andere sporten te trainen, wordt dat gebied van je hersenen sneller."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.