Politiek Eindhoven reageert ontzet op nieuw financieel debacle na Orgelpleinfiasco

22 augustus 2013 om 16:19
Binnen de Eindhovense politiek is ontzet gereageerd op een nieuwe, financiële affaire voor de gemeente. Vrijwel alle raadfracties hebben Burgemeester en Wethouders om opheldering gevraagd.
Geschreven door

Volgens het Eindhovens Dagblad is vijf ton die was bedoeld voor een dak- en thuislozenproject hiervoor niet gebruikt. Eerder viel de verhuizing van woonwagenbewoners binnen Eindhoven - van de Joost de Momperstraat naar het Orgelplein - veel te duur uit. Ook betekende dit het einde van wethouder Mary Fiers. Haar opkomst en val is overigens onderwerp van een film, die volgende week in première gaat.
'Verdampen van daklozengeld'Het ED spreekt van het verdampen van tonnen daklozengeld. De krant meldt dat Buro Andersom, dat is gevestigd in het Limburgse Belfeld, vanaf september vorig jaar Eindhovense dak- en thuislozen moest begeleiden naar werk. Het bureau was hiervoor in de arm genomen door De Boei, dat valt onder de Eindhovense psychiatrische instelling GGzE.
Deze stichting had van de gemeente de opdracht gekregen, maar de uitvoering in handen gelegd van Andersom. In totaal was 630.000 euro subsidie beschikbaar. Bijna een half miljoen euro was al overgemaakt naar Andersom. Het bedrijf heeft het geld vooral aangewend om de financiële problemen waarmee het kampte, het hoofd te bieden.
Reactie gemeente laterDe gemeente Eindhoven laat desgevraagd weten dat ze op zijn vroegst maandag wil reageren. De verantwoordelijk wethouder heeft nog vakantie en volgens een woordvoerster kan een reactie wachten.
Een woordvoerster van de GGzE zegt dat haar organisatie op een bepaald moment op de hoogte was van het faillissement van het Limburgse bureau. Wanneer en hoe, dat wist ze niet te achterhalen. Ook zij hoopt dat ze maandag meer informatie kan verstrekken.
'Snel op 'de agenda'De PvdA heeft er op aangedrongen om dit 'daklozenfiasco' zo snel mogelijk op de agenda te zetten. De partij zegt dat de 'onthulling'' voor haar geen verrassing is.
Ze had opgevangen dat er geld was overgemaakt naar de Boei 'zonder dat er vragen gesteld worden over eventuele onderaannemers en hun prestaties'. Al voor het reces zijn aan een ambtenaar hierover vragen gesteld, die nog steeds niet beantwoord zijn, zo meldt de PvdA.
'Heeft ambtelijk apparaat nog greep?'Samen Eindhoven en de LPF willen onder meer weten hoe lang het college op de hoogte is van 'dit financiële debacle'. De partijen vragen zich ook af het ambtelijk apparaat nog greep heeft op externe ingehuurde bureaus.
Ook willen ze weten of het college wel beseft dat de gemeenschap behoed moet worden voor onnodige grote verliesposten. En, zo leggen ze het college eveneens voor: wordt er nu opnieuw vijf ton geïnvesteerd in een werkproject voor daklozen?
Het CDA en het Ouderen Appèl eisen een financiële verantwoording en stappen van het college om 'gelden terug te vorderen'.

Wachten op privacy instellingen...