Coffeeshop Tilburg lapt regels wietpas aan laars

EINDHOVEN - De politie heeft dinsdagmorgen een inval gedaan bij coffeeshop Toermalijn in Tilburg. De zaak mag geen buitenlanders meer binnenlaten en moet Nederlandse klanten registreren met de wietpas, maar weigert dat.
De Tilburgse coffeeshop aan de Besterdring zat dinsdagmorgen al vol met blowende klanten, ook van over de grens. De politie en medewerkers van de gemeente Tilburg vielen rond elf uur binnen bij de coffeeshop om de geregistreerde ledenlijst in te zien, maar die is er niet.

Eigenaar Willem Vugs weigert om iemand te registreren en ziet geen heil in de wietpas. "Zie het als een protest. Nu de politie is geweest om te controleren, volgt een proefproces", zegt hij. Vugs gooit zijn zaak nu op slot. "Het punt is gemaakt. Wij gaan ons nu beraden op de ontstane situatie."

Weerstand
De gemeente Tilburg treft een 'lichte sanctie' tegen coffeeshop Toermalijn. De gemeente geeft Vugs zo de gelegenheid om in beroep te gaan en een uitspraak van de rechter te ontlokken, aldus een woordvoerder.

Tegen de invoering van de wietpas is veel weerstand. Coffeeshophouders vinden het pure discriminatie en een inbreuk op de privacy. Ze spanden een kort geding aan, maar de rechtbank in Den Haag stelde hen eind april in het ongelijk en volgt voor een groot deel de argumenten van justitie.

De meeste Tilburgse coffeeshops bleven dinsdag uit protest dicht. Volgens een telling hielden 8 van de 11 coffeeshops hun deuren gesloten. Naar verwachting zal ook woensdag een groot deel dicht blijven.

Angst en onduidelijkheid
Volgens Brabantse coffeeshophouders vrezen veel klanten de invoering van de wietpas. "Ze zijn bang dat de gegevens bij de aanvraag van een hypotheek of afsluiten van een zorgverzekering tegen hen worden gebruikt", aldus een woordvoerder van coffeeshop Grashopper in Eindhoven. Ook is er nog altijd veel onduidelijkheid.

Ook Maastrichtste coffeeshops hebben aangekondigd dat ze met opzet gaan verkopen aan buitenlanders en niet-leden om een proefproces uit te lokken. Daarnaast willen coffeeshopklanten, die worden geweigerd, naar de politie stappen om aangifte te doen van discriminatie.

Controles
Agenten controleerden dinsdag in heel Brabant op de invoering van de wietpas. Met wisselende resultaten.
Meer over dit onderwerp:
drugs hennep wiet coffeeshops toermalijn wietpas beleid