Kunstenares Joyce Overheul uit Den Bosch schreef boek over 17-jarige Rogier op basis van zijn tweets

26 augustus 2013 om 01:50 • Aangepast 22 november 2020 om 03:29
nl
Een boek schrijven op basis van tweets van een ander zonder dat diegene er iets van weet. Kunstenares Joyce Overheul uit Den Bosch deed dit om een discussie op gang te brengen over de informatie die wordt gedeeld op Twitter. Ze zocht een willekeurige jongen uit en verzamelde zijn tweets. "Ik sta er van versteld hoeveel informatie er wordt gedeeld op Twitter."
Profielfoto van
Geschreven door

In het televisieprogramma Knevel & Van den Brink legde Overheul maandagavond haar project uit. Ze vroeg zich af of het mogelijk is een boek over iemand te schrijven op basis van tweets van diegene.
'Niet alles gebruikt'Overheul was benieuwd hoeveel ze te weten kon komen via Twitter zonder dat ze diegene kende. "Op een willekeurige maandagmiddag ben ik Twitter gaan afspeuren. Ik zocht op #tvkijken en kwam uiteindelijk terecht bij de 17-jarige Rogier. Ik kende hem helemaal niet."
Rogier bleek echter zeer veel te twitteren en deze tweets waren niet afgeschermd. "Ik kon zien wanneer hij thuis was, waar hij was, waar hij naar keek en hoe het met zijn vriendinnetje ging. Dit was allemaal openbare informatie, ik heb niets gehackt of zo. Wel heb ik niet alles gebruikt. Zo twitterde hij een foto van zijn vmbo-diploma waardoor ik opeens zijn volledige naam wist. Deze informatie heb ik echter niet gebruikt in het boek."
'Op de hoogte gebracht'Joyce heeft Rogier uiteindelijk drie maanden gevolgd. Voor de uitzending van Knevel & Van den Brink heeft ze Rogier op de hoogte gebracht. "Ik weet nog niet hoe hij erop heeft gereageerd, dus ik ben benieuwd."
Overheul wil benadrukken dat het niet om Rogier zelf te doen is. "Het had iedereen kunnen overkomen die veel informatie van zichzelf online deelt en deze niet afschermt." Wel wil ze verder gaan met het project. "Ik wil graag de reactie van Rogier verwerken en ik ben ook benieuwd wat mensen hier over gaan twitteren nu het bekend is."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.