Lagere straffen dan geëist voor 'kopschoppers' Vestdijk Eindhoven - Omroep Brabant

Lagere straffen dan geëist voor 'kopschoppers' Vestdijk Eindhoven

27 augustus 2013 om 15:32
Brent L., de hoofdverdachte in geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven, gaat voor zes maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag beslist. De straffen waren lager dan geëist. Het slachtoffer (22) van de mishandeling is teleurgesteld over de uitspraak.
Geschreven door

Via zijn advocaat Maartje Klompers laat hij weten dat de uitspraak hem: "Erg tegenvalt, zeker ook gelet op de eis."
Poging tot doodslagBrent L. en Tom K. wordt poging tot doodslag verweten. Volgens de rechter hadden zij het slachtoffer dood kunnen trappen.
Brent L. kreeg van de rechter tien maanden jeugdgevangenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde de 17-jarige Tom K. tot zes maanden jeugdgevangenis, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Stefano B. en Brett S.Brett S.(19), de enige meerderjarige verdachte, kreeg twee maanden cel opgelegd. De rechter vond dat hij wel had geschopt maar niet zodanig dat hem poging tot doodslag of mishandeling kan worden verweten.
Stefano B. werd vrijgesproken omdat hij volgens de rechter wel bij de vechtpartij stond, maar niets heeft gedaan. De vier verdachten waren niet bij de uitspraak aanwezig. Justitie heeft al weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van Brent L. en Tom K.
Lagere straffen vanwege inbreuk privacyBij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met het uitzenden van de beelden in Bureau Brabant. Hij vond dat een inbreuk op de privacy van de verdachten. De rechter paste twee maanden strafvermindering toe.
De verdachten zouden vanwege de camerabeelden zijn bedreigd. Sommige verdachten werden zelfs tot in huis achtervolgd, vertelde de rechter. Brett S. is overgeplaatst naar een andere gevangenis omdat hij werd bedreigd en zijn veiligheid in gevaar was.
Justitie geeft fout toeDaarnaast zou de hoofdofficier van justitie niet betrokken zijn geweest bij het vrijgeven van de bewakingsbeelden. Justitie geeft de fout toe. Volgens een woordvoerder heeft niet de juiste persoon het besluit genomen. Overigens zegt justitie dat het besluit niet anders zou zijn geweest als de juiste persoon de beslissing genomen.
Peter van de Laar, advocaat van de verdachte Tom K., is blij met de strafvermindering. "Ik vind de strafvermindering van twee maanden fors, dat is nog niet eerder gebeurd. Er is een lijn getrokken. Hoe ernstig de zaak ook is, je moet je aan de regels houden", zegt Van de Laar die de uitspraak een tik op de vingers van het Openbaar Ministerie vindt.
In elkaar geslagen en geschoptDe mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven vond plaats op 4 januari van dit jaar. Een 22-jarige man werd op straat zonder duidelijke aanleiding in elkaar geslagen en geschopt. Beelden van de mishandeling die in het tv-programma Bureau Brabant werden uitgezonden, veroorzaakten veel ophef.
Alles over de kopschopperszaak is terug te lezen op onze themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...